Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neodrživost hrvatske poljoprivrede
  • 23.04.2014. 13:00

Izvozimo jeftinu sirovinu - uvozimo skupe proizvode!

Pozitivnu bilancu dostigli smo u izvozu žitarica, što nas osobito ne raduje jer se izvozi jeftina sirovina (osnovni prehrambeni artikl) koju prerađenu, i sa dodanom vrijednošću, uvozimo u velikim količinama kroz proizvode od žitarica.

  • 378
  • 59
  • 0

Donosimo Vam zaključke sa održanog 3. sastanka Izvršnog odbora Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život u Kutjevu. Na sastanku je raspravljano po pet točaka iz Programa rada udruge (Dijalog, Konsenzus, Prodaja/zakup poljoprivrednog zemljišta, Osnivanje poljoprivredne banke, Izmjena zakonskih i podzakonskih akata). Temeljem inicijativa iz Udruge, u dobroj vjeri i nakani, naglašavaju se opetovano važni zaključci sa održane sjednice u Kutjevu, koji upozoravaju na izuzetno teško stanje poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj.

  • Pozivamo stručnjake dobre volje da nam se pridruže u radu i otvoreno progovore o problemima i prijedlozima koji mogu doprinijeti boljem stanju u poljoprivredi kroz stručni odbor Udruge;
  • Pozivamo političare dobre volje da nam se pridruže u promoviranju programa i pomognu u provođenju istog u cilju oblikovanja konsenzusa oko značaja OPG u poljoprivredi, proizvodnji hrane i zapošljavanja u Hrvatskoj;
  • U razdoblju od 13.03.2014. godine do 3. Sjednice IO udruge obavljeno je oko 30-tak aktivnosti na organizaciji i promociji rada Udruge. Sav posao odrađen je volonterski od članova Udruge.

Uvoz mlijeka u 2013.-oj povećan za 97 posto!

Analizirajući podatke o uvozu i izvozu hrane u Hrvatskoj, primijećena je dodana negativna bilanca u 2013. godini u odnosu na 2012. Negativna bilanca hrane u 2013. god. je 1,2 mlrd. dolara ili za 250 mil. dolara veća od negativne bilance u 2012. godini (uvećanje negativne bilance za 27%). Bilanca nekih prehrambenih proizvoda u 2013. u odnosu na 2012. je sljedeća: uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina je povećan za 97% (gotovo udvostručen), povećan je uvoz mesa i mesnih prerađevina za 18%. Uvezeno je za 21% više voća, za 30% više povrća, šećer je iz pozitivne bilance u 2012. prešao u negativnu bilancu 2013. godine. Proizvodi žitarica imaju negativnu bilancu nešto smanjenu u 2013.godini ali s visokim udjelom uvoza . Povećan je uvoz proizvoda od povrća i voća za 14%, te hrane za životinje za 9%.

Pozitivnu bilancu dostigli smo u izvozu žitarica, što nas osobito ne raduje jer se izvozi jeftina sirovina (osnovni prehrambeni artikl) koju prerađenu, i sa dodanom vrijednošću, uvozimo u velikim količinama kroz proizvode od žitarica.

U najkraćem, prema analiziranim podacima uvoza i izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda (prehrambena bilanca), možemo istaknuti sljedeće važne činjenice.

  • Hrvatska je prehrambeno ovisna zemlja. Sa rastućom negativnom bilancom hrane i izuzetno ozbiljnom situacijom u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.
  • Očita je devastacija stočarstva (generator poljoprivredne proizvodnje i zapošljavanja obitelji) sve veća ovisnost o uvozu za artiklima mesa i mlijeka (osnovnim prehrambenim artiklima). Ukoliko tome pribrojimo i negativnu bilancu proizvoda od žitarica (osnovni prehrambeni artikli) nije teško zaključiti da smo deficitarni na osnovnim prehrambenim artiklima.
  • Stanje uvoza/izvoza projicira se na smanjenu zaposlenost i generiranje nezaposlenosti uopće u primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj industriji.
  • Osim smanjene proizvodnje hrane, negativnim uvozno izvoznim bilancama hrane narušeni su temelji domaće prerađivačke industrije.
  • Smanjena je konkurentnost ukupne proizvodnje, a time i proizvoda.
  • Izgubljeni potencijali domaće trgovine (rat cijena nepovoljan za sve u ciklusu)
  • Narušeni proizvodni i tehnološki ciklusi u poljoprivredi koje će biti teško obnoviti
  • Narušen tržišni sustav poljoprivredno prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj
  • Izgubljeni financijski potencijali iz domaćih rezervi za oporavak bez značajnih kreditnih zaduživanja
  • Narušen školski, zdravstveni, sportski i sustav kulture
  • Funkcioniranje sustava poljoprivredne proizvodnje i uzgoja je duboko narušeno

Tagovi

Udruga OPGH Život Miroslav Kovač Antun Laslo Uvoz proizvoda Izvoz sirovine Prehrambena ovisnost Tehnološki ciklus Tržišni sustav Nezaposlenost Devastacija stočarstva Izvoz žitarica Negativna bilanca Uvoz mlijeka Uvoz mesa Prodaja zemljišta


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]