Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodna suradnja
  • 09.10.2014. 12:00

Izraelci nude iskustvo u ustroju proizvodnje!

U Izraelu je prihvaćeno partnerstvo pri osnivanju Centra kompetencija za ratarstvo i povrtlarstvo, kao i ideja da se na dvije pilot-lokacije instaliraju novi sustavi za navodnjavanje radi poboljšanja poljoprivredne proizvodnje.

  • 508
  • 44
  • 0

Nakon što su proljetos po prvi put boravili na području Vukovarsko-srijemske županije te obišli nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), predstavnici Tahal grupe, izraelske multinacionalne kompanije koja se bavi razvojem i upravljanjem vodnim resursima, projektiranjem modernih sustava za navodnjavanje te integriranim i općenito poljoprivrednim razvojem, ponovno su posjetili ovaj kraj te sa predstavnicima županijskih vlasti i vukovarsko-srijemske Agencije za razvoj Hrast potpisali memorandum o razumijevanju.

A sve se skupa tiče projekta Centra kompetencija za ratarstvo vrijednog tri milijuna kuna, a koji je početkom rujna u Izraelu, Tahal grupi predstavio diektor Hrasta Ivan Rimac. Centar kompetencija za ratarstvo i povrtlarstvo Vukovarsko-srijemske županije osnovan je kao platforma za povezivanje rezultata istraživanja Centra s realnom ratarskom i povrtlarskom proizvodnjom u smislu transfera sofisticiranih znanja - a u funkciji rješavanja problematike iz područja proizvodnje ratarskih kultura i povrća. U Centru će organizacija poslovanja biti usmjerena na pružanje usluge proizvođačima ratarskih kultura i povrća u selekciji i primjeni sjemena, odrađenih gnojiva, načina uzgoja te eksperimenata radi postizanja optimalnih rezultata proizvodnje.

Ogledni primjeri koristi od navodnjavanja

U Izraelu je prihvaćeno partnerstvo pri osnivanju Centra kompetencija za ratarstvo i povrtlarstvo kao i ideja da se na dvije pilot-lokacije, odnosno dva OPG-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji (u Cerni i Privlaci) instaliraju novi sustavi za navodnjavanje radi poboljšanja poljoprivredne proizvodnje na tim lokacijama, a služili bi kao ogledni primjer koristi od navodnjavanja ostalim OPG-ovima. Prema riječima vukovarsko-srijesmkog župana Bože Galića, cijeli projekt podržavaju i Poljoprivredni faklutet u Osijeku i Poljoprivredna škola u Vinkovcima.

"Mi cijenimo potencijal ovog kraja, a više od toga cijenimo pomoć za osiguranje profitabilne proizvodnje. Imali smo iskustvo u razvoju poljoprivrede, posebno u modernom načinu navodnjavanja", izjavio je predstavnik Tahal grupe, Ron Asaf - nakon što je obišao OPG Nikole Josipovića u Privlaci i Mirka Boškovića u Cerni, koji vlastite poljoprivredne površine navodnjavaju i tako potiču veću proizvodnju. Osim o navodnjavanju, razgovor se poveo i oko unaprijeđenja proizvodnje te problema plasmana poljoprivrednih proizvoda na tržište.

Ulaganje, logistika i pronalazak tržišta

"Koliko sam shvatio, ne postoji tržišna cijena, primjerice, ove paprike pa ćete ju sigurno prodati jeftinije nego što biste mogli. Morate se prilagođavati i zašto svi u ovom kraju sijete istu sortu paprike? Sijte neku vrstu koje nema ovdje pa ćete ih više prodati i skuplje. Imate veliko imanje i morate pronaći tržište izvan svoga mjesta, a za to vam je potrebna logistika, od pakiranja do prijevoza. To zahtijeva ulaganje, ali će u konačnici donijeti novac", poručio je izraelski stručnjak koji je iskazao namjeru Grupe Tahal da bogatim iskustvom pripomogne unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje istoka Hrvatske.

I za sada, u tome se čine ozbiljnima. Iskustva im u pretvaranju poljoprivrednih površina iz pjeskovite pustinje, u Izraelu ne manjka. Reference imaju, a po svemu sudeći i kapitala koji toliko nedostaje našim poljoprivrednim proizvođačima koji se uporno vrte u začaranom krugu neprestanih pokušaja da se konačno odlijepe od pukog preživljavanja i ustroje proizvodnju od koje će njihove obitelji moći živjeti. Da rade, ali i zarade.


Tagovi

Ulaganja Navodnjavanje Centar Novac Partnerstvo Kompetencije Izrael Tahal Grupa Ratarstvo Hrast Memorandum OPG Cerna Privlaka Sorte Ron Asaf OPG Nikola Josipović Mirko Bošković Navodnjavanje Božo Galić Ustroj proizvodnje


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]