Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje Baranje
  • 22.04.2016. 11:30

Navodnjavanje u Osječko-baranjskoj županiji!

Davor Romić uz pomoć predstavnika Hrvatske vodoprivrede prezentirao čelništvu Osječko-baranjske županije program navodnjavanja. Saslušao je i probleme koji muče poljoprivrednike ovoga kraja.

  • 821
  • 70
  • 0

Kako se čini prema onome što su rekli Davor Romić, ministar poljoprivrede i Marinko Galiot, voditelj projekta navodnjava u JP Hrvatske vode, u Osječko-baranjskoj županiji uskoro bi se trebalo omogućiti navodnjavanje gotovo 13 tisuća hektara, od 70 tisuća, koliko ih ima u ovoj županiji.

Prvo bi se ipak trebao završiti projekt na zahvatu Kneževi Vinogradi - Zmajevac u Baranji.

13 tisuća hektara će biti navodnjavano

Tu se radi o pet tisuća hektara koje će u upotrebi biti već od ljeta ove godine. Upoznali smo se i s ostalim gradilištima, ili planiranim radilištima. A ta su na područjima sela Vuka, zatim Budimci i Krndija te ono u Dalju. Planira se i 205 hektara kod Poljoprivrednog instituta Osijek, zatim Karašica - Drava, područje Puškaša u Baranji, kao i Dravski rit, a to je u Baranji preko puta Belišća i Valpova. Ali, to sve uglavnom financiraju projekti Europske unije samo s uvjetom da postoji bar 70% napravljenih predugovora.

Ministar poljoprivrede sastao se sa županom Šišljagićem i predstavnicima znanstvenih institucija!

Inače, ništa od financiranja. Župan, Vladimir Šišljagić i njegov zamjenik Željko Kraljičak odgovorili su da imaju već osigurano 75% predugovora, ali i da su osigurana sva planirana sredstva koje mora osigurati Osječko-baranjska županija. Šišljagić je istaknuo i da je problem što tzv. projekt Vodne stepenice stoji u ladicama već 10 godina, a on je uvjet i za izgradnju elektrane, ali i uvjet je za izgradnju sustava navodnjavanja Dravski rit.

Podsjetio je Šišljagić kako je problem nesređeno tržište poljoprivrednih proizvoda, ali i kako je dodao Kraljičak, problem neiskorištene jedne klaonice te loši postupci, pravilnici i zakoni koji reguliraju zakup državnog zemljšta. Inače, zaključili su sudionici sastanka da u županiji gotovo da i nema neobrađenog zemljišta.

Kako uspijevaju ostale proizvođačke organizacije?

Stjepan Zorić, predstavnik Proizvođačke organizacije Slavonska jabuka iznio je problematiku koje imaju takve organizacije i opisao kako oni uspijevaju na tržištu jabuka.

Na sastanku su sudjelovali i dekani Prehrameno-tehnološkog i Poljoprivrednog fakulteta, Drago Šubarić i Vlado Guberac, kao i prodekan Krunoslav Zmaić, dok su s Poljoprivrednog instituta Osijek bili ravnatelj Zvonimir Zdunić i Krunoslav Dugalić, predstojnik odjela za voćarstvo.

Ministar Romić sa zamjenikom Krunoslavom Karalićem nakon sastanka je obišao tvrtku Belje d.d. iz sustava Agrokor, kao i OPG Jančo koje se bavi proizvodnjom svinja.


Tagovi

Navodnjavanje Kanal Mreža Davor Romić Ministar poljoprivrede Belje d.d. Davor Bošnjaković Željko Kraljićak Vladimir Šišljagić Krunoslav Zmaić Vlado Guberac Zvonimir Zdunić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰