Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 25.03.2016. 17:30

Izglasana inicijativa protiv glifosata!

Europska komisija ne smije odobriti korištenje herbicida glifosata na još 15 godina u Europskoj uniji.

Foto: Službena stranica hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca
  • 546
  • 76
  • 0

Europska komisija ne smije bez ikakvih ograničenja, kao što je predložila, odobriti korištenje herbicida glifosata na još 15 godina u Europskoj uniji, kako je odlučila većina zastupnika u Europskom parlamentu koji su na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane glasovali u korist rezolucije protiv daljnje uporabe glifosata.

I hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i član ovoga odbora Davor Škrlec glasovao je protiv prijedloga Komisije za produženje autorizacije glifosata.

Koja je sudbina glifosata?

"Odbor je donio odluku koja se prvenstveno temelji na sveprisutnoj zabrinutosti o mogućem kancerogenom učinku glifosata i njegovom utjecaju na čovjekov endokrini sustav. Dok postoji i najmanja sumnja u njegovu štetnu upotrebu, Europska komisija bi morala povući svoj prijedlog o daljnjoj autorizaciji glifosata. Potrebno je napraviti neovisne studije o djelovanju te supstance jer se pokazalo da su studije koje je objavila Europska agencija za sigurnost hrane financirane od strane samih proizvođača", poručuje Škrlec.

U tekstu rezolucije navedeno je osam zahtjeva od kojih je posebno važan dio koji se odnosi na kršenje pravila predostrožnosti kao temeljnog principa bilo kakve autorizacije u Europskoj uniji. Grupacija Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu već je u svojoj kampanji protiv glifosata upozoravala kako bi Komisija u slučaju autorizacije glifosata trebala primijeniti načelo predostrožnosti i sve dok se ne utvrdi njegova sigurna uporaba, on ne bi smio biti odobren za daljnje korištenje u Europskoj uniji.

Prijedlog rezolucije stavit će se na glasovanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta od 11. do 14. travnja u Strasbourgu. Sredinom svibnja održat će se novi sastanak Pododbora za fitosanitarnu politiku Stalnog Odbora za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu na kojem će države članice glasovati o prihvaćanju ili odbijanju prijedloga Komisije o daljnjoj upotrebi glifosata.

Foto: Službena stranica hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca


Tagovi

Davor Škrlec Glifosat Rezolucija Europska komisija Europski parlament Eurozastupnik Zabrana Korištenje Herbicid


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]