Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sanacija šteta od poplave
  • 10.07.2014. 19:10

Isplata za štete od poplave tek od jeseni?

Da bi evidencija bila pravovaljana, postupak se mora obaviti u skladu s metodologijom i prema za to propisanim obrascima, što nije učinjeno. Stoga je cijelokupan posao potrebno iznova odraditi

Foto: depositphotos.com
  • 1.180
  • 97
  • 0

Iako se najavljivalo da će isplata odšteta stradalima od ovogodišnjih poplava u Slavoniji krenuti ranije, ona se prema trenutnim informacijama, može očekivati tek od jeseni. Iako je nastala šteta velikim djelom već evidentirana, zbog nedostataka i grešaka koje su se dogodile prilikom evidentiranja, postupak će se morati odraditi iznova.

Damir Rimac, predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, za Glas Slavonije naveo je da se nastalu štetu već evidentiralo, ali su se pri tome vodili interni zapisnici, što nije u skladu sa zakonom. Da bi evidencija bila pravovaljana, postupak se mora obaviti u skladu s metodologijom i prema za to propisanim obrascima. Stoga je cijelokupan posao potrebno iznova odraditi. Rimac ističe i veliku neupućenost lokalnih povjerenstava koja su obavljala evidenciju, misleći da se Zakon o elementarnim nepogodama i procjeni šteta odnosi samo na poljoprivredu, no on podrazumijeva i štete nastale na infrastrukturi.

Prikupljanje pravovaljanih informacija zahtijevat će dosta vremena, stoga je rok za evidentiranje poplavom nastalih šteta u županjskoj Posavini produžen do 1. kolovoza.

Ukoliko se posao ne obavi, postoji mogućnost da se rok još jednom produži, a prioritet za dodjelu financijske pomoći imat će oni koji su ostali bez svojih domova.

Za obnovu kuće dovoljna pisana izjava

Vlada je pak usvojila Program obnove i saniranja posljedica katastrofe na području Vukovarsko – srijemske županije, prema kojem postoje tri modela po kojima će se obavljati obnova razrušenih kuća. One će se grupirati u četiri kategorije prema stupnju oštećenja. Tako su za prve dvije kategorije utvrđene novčane isplate u iznosu od 40 tisuća, odnosno za 70 tisuća kuna. Treća kategorija podrazumijeva organiziranu obnovu, dok će četvrtoj kategoriji pripadati objekti koji su do te mjere oštećeni da ih je potrebno ukloniti te sagraditi novi. Nadležni najavljuju da za predavanje zahtjeva za obnovom neće biti potrebna brojna dokumentacija, već je samo potrebno predati potpisanu izjavu kojom vlasnik dozvoljava rad na obiteljskoj kući.

Što se tiče poljoprivrede toga kraja, za sada još uvijek nije utvrđen iznos odštete prema pojedinim kulturama, a Rimac napominje da novca za obeštećenje svih pogođenih elementarnom nepogodom u ovoj godini neće biti dovoljno, budući da Državno povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda raspolaže s 40 milijuna kuna. Ipak, ističe da će uložiti maksimalan napor da svi oštećeni dobiju pomoć, ako ne u ovoj, onda u idućoj godini. Pri tome apelira na strpljenje i razumijevanje, kako nastradalih, tako i državnih službi, koje su se prvi puta susrele s katastrofom ovakvih razmjera.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Županjska Posavina Poplave Odšteta Sanacija Davor Rimac Evidencija šteta Metodologija Financijska pomoć Isplata Program obnove i saniranja posljedica katastrofe Vukovarsko - srijemska županija Poljoprivreda Kategorije oštećenja kuća Državno p


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]