Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Press konferencija
  • 30.09.2014. 15:30

Inovativna rješenja za održivu poljoprivredu

Godišnja PRESS konferencija tvrtke Bayer CropScience tradicionalno se održava u rujnu u sjedištu tvrtke u Monheimu, Njemačka.

  • 506
  • 21
  • 0

Prema svemu što su novinari iz cijelog svijeta mogli čuti na održanoj godišnjoj PRESS konferenciji tvrtke Bayer CropScience, može se zaključiti da su u Bayeru vrlo optimistični kada je u pitanju budućnost razvoja poljoprivrednog tržišta, a odlučni realizirati značajne investicije u području novih rješenja za održivu poljoprivredu.

"Očekujemo da će svjetsko tržište poljoprivrednih inputa, zaštitnih sredstava te sjemenskog i sadnog materijala, sa 50 milijardi € koliko je bilo 2008. godine, narasti na oko 100 milijardi € do 2020.", prognozira Liam Condon - izvršni direktor Bayer CropScience-a. Condon je istaknuo da je profesionalizacija poljoprivrede jedan od ključnih pokretača razvoja tržišta na srednji i dugi rok, a navodeći kao razlog rastuću potrebu za održivim poljoprivrednim rješenjima. Bayer Cropscience tu prepoznaje svoju ulogu ključnog čimbenika koji će doprinijeti omogućavanju održivog rasta u poljoprivrednom sektoru, koji će rezultirati koristima i za proizvođače i za društvo. Pomažući proizvođačima da proizvedu visokokvalitetnu, sigurnu i zdravu hranu za konzumente diljem svijeta, Bayer daje svoj doprinos boljem životu za sve.

Nastavak značajnih investicija u inovativna rješenja

Liam Condon
Liam Condon, CEO u tvrtki Bayer CropScience

2013. godine, Bayer CropScience pokrenuo je trogodišnji investicijski ciklus od 2.4 milijarde €, od kojih će značajan dio biti usmjeren u segment istraživanja i razvoja te širenje vlastitih pogona. Potražnja poljoprivrednih proizvođača za inovativnim proizvodima u segmentu zaštite bilja, kao i visoko prinosnom sjemenskom materijalu usmjerava kompaniju na daljnje investicije u istraživanje i razvoj. Shodno tome, u slijedećih nekoliko godina će upravo u taj segment svog poslovanja, Bayer CropScience investirati oko milijardu € godišnje.

Poljoprivredni proizvođači diljem svijeta neprestano se suočavaju sa novim izazovima koji su prijetnja sigurnosti hrane, što naglašava potrebu za inovativnim proizvodima u poljoprivredi. Kao primjere Condon navodi razarajuće učinke citrus greening bakterije na plantažama naranči SAD-a, koja utječe na dramatično smanjenje zaliha ovog voća, pogoršanje slanosti tla u nekim područjima Južne Azije na kojima se uzgaja riža te rastući jaz produktivnosti u proizvodnji pšenice. Inovativnim rješenjima Bayer pomaže proizvođačima prevladati izazove poput navedenih: integriranim pristupom pomoću novih kemijskih i bioloških rješenja za spas plantaži naranče, kreirajući sortu riže koja je dvostruko tolerantnija na slanost tla od postojećih, a koja je najavljena za lansiranje na tržište u Indiji tijekom 2016.

Vrlo važan fokus istraživanja i razvoja u narednom periodu su i poboljšane sorte pšenice. Bayer CropScience je 2010. godine ušao u proizvodnju najvažnije svjetske kulture - sjemena pšenice, zajedno sa vodećim australskim istraživačkim institutom CSIRO. Prema tada kreiranom 10-godišnjem planu, definirano je da će tvrtke investirati 1.5 milijardu € do 2020. u istraživanje i razvoj novih rješenja kada su u pitanju sjeme i zaštita pšenice. Danas tvrtka ima sedam uzgojnih postaja za pšenicu u najznačajnijim područjima za uzgoj ove kulture diljem svijeta, a planirano je da prodaja prvog sjemena započne slijedeće godine na području Istočne Europe. Hibridi sa poboljšanim prinosom očekuju se nakon 2020., a ta je činjenica samo još jedan dokaz da Bayer CropScience, kao i na druge segmente svog poslovanja, tako i na ovaj sa sjemenskim materijalom, gleda dugoročno.

Društveni dijalog - preduvjet uspješnih inovacija u poljoprivredi

Da bi inovacije u poljoprivredi bile uspješne, u kompaniji smatraju da je potrebna veća razina transparentnosti o tome koje one koristi isporučuju prema društvu. Upravo zbog toga se planira intenzivirati javna rasprava o potrebi i koristi od znanosti i inovacija u poljoprivredi te o prilikama i izazovima moderne poljoprivrede. U mnogim područjima svijeta se izobilje hrane uzima zdravo za gotovo, ali sustav je krhak i kontinuirano treba inovacije i podršku društva kako bi se osiguralo dovoljno hrane za cijeli svijet. Kao jedan od primjera Condon je naveo novu online platformu (farmingsfuturedialog.com), svojevrstan forum za diskusije o poljoprivrednim temama. Nadalje, sa tzv. Bayer Forward Farming - modelom poljoprivrednih gospodarstava, tvrtka također nudi priliku za dublji uvid u najbolje prakse rješenja održive poljoprivrede.

Kao najveći svjetski izazov, Liam Condon navodi procjenu da će 2050. na planeti živjeti više od 9 milijardi ljudi. U cilju da se na vrijeme osigura budućnost i dostatnost hrane za svjetsko stanovništvo, Bayer u taj proces želi uključiti i inspirirati mlade ljude nazivajući ih liderima budućnosti, koji će kroz "Poljoprivredni obrazovni program" učiti o hrani i poljoprivrednoj proizvodnji. Program se sastoji od nekoliko projekata, uključujući posjete pogonima tvrtke i stjecanju praktičnih uvida o modernoj održivoj poljoprivredi, stipendije dizajnirane tako da budu podrška studentima s pionirskim idejama u poljoprivredi, međunarodne razmjene za mlade lidere koji su zainteresirani za razmjenu ideja i otvoreni dijalog o poljoprivredi itd.

Iz svega navedenog se može zaključiti da potražnja za inovativnim rješenjima u poljoprivredi od strane poljoprivrednih proizvođača/poduzetnika u poljoprivredi postoji, da je njihova svrha učiniti bavljenje poljoprivredom održivim te da je u ovom trenutku upravo potraga za takvim rješenjima, ono što tvrtku Bayer Cropscience vodi prema naprijed.


Tagovi

Bayer Cropscience Press konferencija Liam Condon Investicije Inovacije Održiva poljoprivreda


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]