Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HUMP Agro
  • 26.09.2014. 09:30

HUMP donacija gnojiva Knjižnici alata!

HUMP Agro donirao gnojivo udruzi Luna za projekt Alati za pomoć pri zapošljavanju, u sklopu kojega će uskoro biti podignuti plastenici za obrazovanje socijalno ugroženih članova romske zajednice!

  • 2.326
  • 163
  • 0

Da Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika, HUMP Agro, djeluje u vidu svojih ciljeva kao što je stvaranje uvjeta za povećanje učešća mladih u poljoprivredi, govori i činjenica da je prije par dana donirao gnojivo Knjižnici alata u Belom Manastiru.

Naime, Centar za mir - Osijek, Grad Beli Manastir te Udruga romskog prijateljstva Luna provode projekt pod nazivom 'Alati za pomoć pri zapošljavanju', koji je sufinanciran od strane Europske unije, a koji ima hvale vrijedan cilj, a to je olakšati zaposlenje socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina Baranje.

Korak bliže poslu

Udruga romskog prijateljstva LUNA je nestranačka i neprofitna organizacija za interesno okupljanje mladih romske i neromske nacionalnosti. Predsjednik Udruge, te ujedno i idejni začetnik ovog projekta, je gospodin Dule Kostić, predstavlja Knjižnicu alata kao dio ovog projekta:

Knjižnica alata, Beli Manastir

'Knjižnica alata omogućava besplatnu posudbu alata za nezaposlene, a radno sposobne i punoljetne korisnike socijalne skrbi.

Bilo da želite započeti posao, odraditi popravke kod kuće ili organizirati volontersku akciju, vrata Knjižnice alata otvorena su vam svaki dan od 9 do 12 sati, a uskoro se nadamo i dulje, nakon što osiguramo financije za zapošljavanje osobe za rad. Alat se pri vraćanju u knjižnicu redovito pregledava i zadovoljno možemo reći kako korisnici paze na alat i uredno ga vraćaju čistim.'

Knjižnica alata je upravo to - knjižnica alata - dakle mjesto gdje možete doći posuditi alat koji vam je potreban!

Kroz osiguranje dostupnosti potrebnih alata, dodatnih znanja i vještina, povezivanje Roma, iniciranje aktivnosti zajednice i razvijanje suradnje između civilnog, javnog i poslovnog sektora, projekt će doprinijeti povećanju motivacije dugotrajno nezaposlenih, radno sposobnih korisnika socijalne skrbi, za ulazak na tržište rada te povećanje mogućnosti za njihovo zapošljavanje.

Svaka donacije je i više nego dobrodošla!

Vrijednost ovog projekta prepoznala je Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika, koja je udruzi Luna donirala Microstart G10 gnojivo iz GlucoHumat linije gnojiva tvrtke Intertim d.o.o.. Njihovu donaciju pozdravio je Angel Čabarkapa iz Centra za mir - Osijek:

Vedran Marić i Angel Čabarkapa

"Zahvalio bih se Hrvatskoj udruzi mladih poljoprivrednika što su prepoznali važnost ovog projekta te važnost aktivnosti u zajednici. Dugoročni cilj nam je da osnažimo socijalno poduzetništvo, znači da se osigura i plasman proizvoda na tržište, a da sredstva budu iskorištena za daljnje unaprijeđenje proizvodnje. Ukratko, želimo da naš projekt bude održive prirode, a koji će dati mogućnosti i šireg zapošljavanja, a ne samo romske populacije jer broj socijalno ugroženih u Belom Manastiru je velik."

Donaciju je predao Vedran Marić, predstavnik HUMP Agro, a sve prisutne pozdravio je sa par riječi:

"Donirali smo trenutačno startno gnojivo za plastenike koji će uskoro biti podignuti, i nadamo se da će ta naša donacija pomoći u daljnjem razvoju ovoga projekta. Suradnju ćemo dakako i nastaviti, za iduću donaciju planiran je tekući program gnojiva, a to je i cilj naše Udruge mladih poljoprivrednika, da promičemo poljoprivredu i potičemo mlade da u njoj sudjeluju."

Kako je Knjižnica alata sa izgradnjom svog asortimana tek u počecima, a financije im ne dopuštaju da sami popune police, pozivaju sve one koji žele i mogu, da pripomognu u ovoj njihovoj zamisli te omoguće njezino ostvarenje, a time i iniciranje aktivnosti zajednice.

Edukacije i praksa!

Dule Kostić posla se ne boji!

Kao dio projekta, u cilju edukacije socijalno ugrožene populacije, održavati će se i razne edukativne radionice poput one za samoproizvodnju, uzgoj, vještine prodaje, otvaranje i rad OPG-a, korištenje alata i slično. Kako bi potrebnima omogućili da na tržištu rada postanu još konkurentniji, u dvorištu iza Knjižnice alata uskoro će biti podignuti i plastenici. Konkretnije, radi se o tri plastenika od otprilike 15 kvadrata.

"Veličina površine plastenika nije bitna, bitna je edukacija koja će se u tim plastenicima pružati", govore iz Udruge.

Iz Udruge su uspjeli pronaći i mentora koji će zainteresiranima pokazivati kako se priprema tlo za sadnju, polaže gnojivo, obavlja sadnja, vodi briga oko posađenog, te ostale druge zadaće koje se trebaju izvoditi prilikom njege u plasteničkom uzgoju.

Svaka podrška puno znači svima koji su u potrebi, a i cijeloj zajednici jer se time gradi mreža podrške i solidarnosti!

Sudjelujte i vi!

Ako imate želju, pridonesite volontiranjem za zajednicu, donacijama u novcu, alatima (novim i korištenim), potrošnom materijalu, materijalu za obnovu i opremu prostora knjižnice alata (cement, pijesak, gips, boja), dakle što god ste u mogućnosti.

"Za sada smo kontaktirali nešto više od 40 tvrtki na području naše županije, a oni koji su se odazvali, donirali su uglavnom repromaterijal za obnovu alatnice, a bilo je slučajeva da smo dobili i pokoju alatku. Potrebe u knjižnici se mijenjaju sa godišnjim dobima, znači govorimo o sezonskom alatu, ali u biti nemamo ništa posebno što bismo izdvojili jer svaka donacija je dobrodošla", govori Petar Tokić, projekt koordinator iz udruge Luna.

Ispod teksta pogledajte foto galeriju sa fotografija iz Knjižnice alata!


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika HUMP Agro Vedran Marić Centar za mir Osijek Angel Čabarkapa Dule Kostić Petar Tokić Knjižnica alata Beli Manastir Romska zajednica Socijalno ugroženi EU projekt Microstart G10 GlucoHumat gnojivo


Partner

HUMP Agro

Zagreb, Hrvatska
e-mail: info@hump.hr web: http://www.hump.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]