Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olujno nevrijeme s obilnom kišom
  • 15.05.2014. 11:20

Hrvatska u crvenom: u polja ćemo sa čamcima?

Poljoprivredna proizvodnja je i ove godine prava lutrija, a dok vani lijeva, pripremaju se za najgore brojni hrvatski proizvođači diljem Hrvatske!

Foto: depositphotos.com
  • 819
  • 113
  • 0

Meteoalarm, europski meteorološki servis, izdao je crvena upozorenja zbog olujnog vjetra i kiše na područjima Austrije, Hrvatske, Slovačke i Srbije, dok se na području Mađarske, Crne Gore, Italije, Češke, Poljske i Španjolske očekuju jaki naleti vjetra i kiše s mogućim poplavama. Crvena boja na Meteolarmu inače označava situaciju kada meteorološki događaj može izazvati veliku štetu te su nezgode moguće na velikom području. U većini slučajeva s opasnošću po život.

Slika. Proglašena crvena uzbuna za cijelo kontinentalno područje Hrvatske

Za gotovo čitavu kontinentalnu Hrvatsku, a posebno za zagrebačko i osječko područje, očekuju se danas snažni udari vjetra. Za zagrebačku regiju očekuje se ponegdje jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar s olujnim udarima, osobito u Hrvatskom zagorju, Međimurju, Podravini i u gorju, srednje brzine veće od 45 km/h, s najjačim udarima i iznad 75 km/h. Područje Osječko-baranjske županije zahvatit će ponegdje jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar s olujnim udarima, osobito u Podravini i u gorju, srednje brzine vjetra i do 45 km/h, s olujnim udarima većim i od 75 km/h i ponegdje obilnim kišama. Očekuje se količina oborina veća od 30 mm!

Nije kiša uvijek poželjna

Obilna kiša očekuje se i u Lici, gdje će također puhati jak vjetar s najjačim udarima od 65 km/h, a predviđaju se i snježne padaline. Snažni udari bure očekuju se u četvrtak na gotovo čitavom Jadranu, a pošteđen će ostati tek krajnji jug. "U noći će se jače naoblačenje proširiti od istočne na cijelu Hrvatsku. Povremeno se očekuje kiša, glavnina poslijepodne i u noći na petak. Bit će vrlo vjetrovito i svježe. Temperatura uglavnom između 7 i 12, na Jadranu od 12 do 18°C", najavljuje DHMZ.

Malo je koji poljoprivrednik očekivao tako učestale ovogodišnje kiše. Početkom svibnja smo se susreli sa sličnom situacijom, obilna kiša natopila je sve slavonske županije, a na pojedinim područjima šteta na usjevima iznosila je i do 30 posto. Do koje će mjere ovog puta olujno nevrijeme uzrokovati oštećenja na ratarskim kulturama, vinogradima i voćnjacima, ovisi o pukoj sreći, koje je za poljoprivredne proizvođače sve manje. Predviđamo u svakom slučaju, poplavljene oranice, prometnice, a možda i poneka dvorišta.

Ratari su upravo od ovakve situacije najviše strahovali, ne samo zbog prevelike vlage koja bi se mogla odraziti na stasanje i razvoj usjeva, posebno pšenice koja je i ovako zahvaćena žutom hrđom u velikoj mjeri, već i zbog vlažne zemlje koja će onemogućiti strojevima ulazak u polje. Pepelnica će zasigurno smanjiti prosječni prinos pšenice i do 10 posto, dok je smeđa pjegavost lista puno opasnija i može smanjiti prinos i za 40 posto, a uvjeti za te bolesti su više nego idealni. Stanje na poljima nije dobro. Mnoga pšenica u fazi je klasanja iza koje slijedi faza cvatnje pa formiranja i nalijevanja zrna i konačno faza zriobe. Sada je pravo vrijeme za potrebna prskanja i zaštitu protiv bolesti, ali naši ratari nažalost ne mogu u polja.

U konačnici, očekuju se, sada je to definitivno potvrđeno, mnogo manji prinosi ratarskih kultura, no to za njih i ne mora biti tako loše, jer bi cijena pšenice na tržištu u tom slučaju morala biti veća.

Nakon kiše se očekuju idealni uvjeti za infekcije voćaka i korove

Velike količine kiše izazvat će u voćnjacima ispiranje zaštitnih sredstava, a uvjeti za infekcije bit će i više nego idealni pa se voćarima i vinogradarima preporučuje ponovno tretirati voćke i vinovu lozu nakon smirivanja nevremena. Zbog toga je potrebno čim prije ponoviti zaštitu jabuke, kruške i ostalog voća. Ukoliko se nakon ove skliske situacije vrijeme znatno promijeni u korist sunčanih dana i visokih brojki na termometru, poljoprivrednicima bi se mogao vratiti smiješak na lice. Jedini problem mogu biti korovi koje treba bilo mehaničkim, bilo kemijskim putem, što prije uništiti.

Od kiše bi mogli profitirati jedino povrtlari jer biljkama vode sigurno neće nedostajati, a više bi mogli biti pogođeni količinom sunčanih sati koji će nastupiti nakon ovog sveopćeg svibanjskog potopa. Bilo kako bilo, mnoge su oči sada uprte gore.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Poplava Orkanska bura Olujno nevrijeme DHMZ Vremenska prognoza Padaline Kiša Vlaga Vlažna zemlja Žuta hrđa Pšenica Smeđa pjegavost Pepelnica Faza klasanja Manji prinosi Korovi Cijena pšenice Infekcije Ispiranje zaštitnih sredstava Olujn


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.