Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski proizvodi
  • 08.03.2014. 11:15

Hrvatska tradicija u EU parlamentu

Najpoznatija dubrovačka i šibenska vina, inćuni, maslinovo ulje, drniški pršut, domaći sir, dubrovačka mantala i kontonjata predstavljeni u Bruxellesu

  • 404
  • 34
  • 0

Uz zvuke dalmatinske pjesme klape Adriaticum iz Šibenika, 4. ožujka u Europskom parlamentu u Bruxellesu održala se izložba autohtonih hrvatskih proizvoda "Jadran - boje izvornosti", koju je organizirao saborski zastupnik Tonino Picula.

Klapa Adriaticum sa zastupnikom Piculom

Petnaestak hrvatskih proizvođača od Dubrovnika do Zadra, izložili su najpoznatija dubrovačka i šibenska vina, kupus, maslinovo ulje, drniški pršut, domaći sir, dubrovačku mantalu i kontonjatu, inćune i druge proizvode malih obiteljskih gospodarstava, koje je kušalo više od stotinu ljudi koji su došli pogledati izložbu. Klapa Adriaticum prisutnima je najprije otpjevala hrvatsku himnu, a zatim Odu radosti.

Među proizvođačima su bili Niko Karaman i Pero Zore sa svojim prošekom, Malvasijom dubrovačkom i Cabernet sauvignonom, Ivo Duboković sa svojim istaknutim hvarskim crnim vinima - Medvjedica i Moj otok te Frano Miloš koji je predstavio vino Stagnum. Marija Đano izložila je poznate dubrovačke slastice - mantalu i kontonjatu, a Matijas Krželj iz tvrtke Stella mediterranea počastio je prisutne svojim slasticama od badema, šljiva i smokava te maslinovim uljem s limunom i narančom.

Inćuni Ribarske sloge Kali

Šime Škaulj iz Zadra predstavio je svoj domaći merlot i cabernet, a Duško Vidov iz Ribarske sloge Kali, inćune u suncokretovom ulju. Delicije i specijalitete s područja Šibensko-kninske županije prezentirao je Drago Laća sa svojim maslinovim uljem, a Drago Pletikosa drniški pršut i drnišku pancetu. Ivan Petrović Europljane je počastio domaćim sirom, a gospođa Miranda Paić svojim delicijama od bajama i smokava.

Zadruga Primošten burni prezentirala je svoj kiseli kupus. Uz proizvode hrvatskih izlagača, izložene su i 23 fotografije s motivima Jadrana, autora Ive Pervana. Izložbu je otvorio Hannes Swoboda, predsjednik Saveza socijalista i demokrata, a uvodni govor je održao zastupnik Picula.

Izložba "Jadran - boje izvornosti"

Dan prije izložbe, 3. ožujka, proizvođači su se na konferenciji koja je okupila niz stručnjaka, poput Marine Krvavice, voditeljice projekta zaštite dalmatinske janjetine s kninskog Veleučilišta i Dragomira Đevića iz Ministarstva poljoprivrede, informirali o mogućnostima zaštite svojih proizvoda pri EU, kao i učinkovitom povlačenju sredstava iz fondova za ruralni razvoj. Izlagači su za Bruxelles u organizaciji ureda zastupnika Tonina Picule, otputovali u subotu 1. ožujka, a u Zagreb su se vratili 5. ožujka u kasnim večernjim satima.


Tagovi

Tonino Picula Adriaticum Europski parlament Drniški pršut Maslinovo ulje Mantala Kontonjata Inćuni Šibenska vina Bruxelles Niko Karaman Pero Zore Ivo Duboković Frano Miloš Marija Đano Matijas Krželj Šime Škaulj Duško Vidov Drago Laća


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije