Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugrožena sjetva
  • 09.04.2014. 09:45

Hoće li ovo biti ljeto kompenzacije ili katastrofe?

Uz nikad raniju i skromniju sjetvu, poljoprivrednici su spremni na sušu, ali ne i na ignoriranje Vlade. Predlažu kompenzacijske mogućnosti u obliku odgode plaćanja zakupa, gnojiva ili isplatu preostalih poticaja!

Foto: PIXSELL
  • 884
  • 132
  • 0

Udruge poljoprivrednika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja istočne Hrvatske uputili su zahtjev Vladi Repubike Hrvatske da im se, zbog teške situacije u koju su mnogi od njih upali - ne svojom krivicom, odgodi plaćanje zakupa državnog zemljišta. Poljoprivrednici to traže jer im država još uvijek duguje oko 700 milijuna kuna neisplaćenih poticaja iz 2013. godine. Kako je država ipak neumoljiva u naplati svojih potraživanja, zbog zakupa poljoprivrednog zemljišta, mnogima je sjetva ozbiljno došla u pitanje, a 70 posto obiteljskih gospodarstava je u kolapsu.

Predlažu se i konkretne kompenzacijske mogućnosti. "Država je vlasnik Petrokemije, pa dajte nam ta gnojiva, to će nas spasiti. Oslobodite nas zakupa. Odgovorno tvrdim da nas je više od 70 posto u kolapsu. Svaki hektar nas košta oko 4.000 kn ulaganja. To je od 800 do milijun kuna koje treba osigurati, zaduživati se kod banaka, kreditora, a svi se boje blokada. Zakinuti smo za poticaje, zbog čega smo i prosvjedovali pa čak i bili kažnjavani prošle godine. Nemilosrdnost države prema poljoprivredniku uništava proizvodnju hrane i gospodarstvo na razini države", riječi su Petra Pranjića iz Baranjske brazde. Nužni izlaz je fiducija, tj. založno pravo na nekretnini.

"Da bi dobili repromaterijal, poljoprivrednici trebaju založiti 50 posto onoga što im je jedino ostalo, poljoprivrednog zemljišta. Živimo na rubu egzistencije. Tražimo odgodu zakupa poljoprivrednog zemljišta jer smo zakinuti i bilo bi više nego realno očekivati kako će nam država na neki od predloženih načina izaći u susret."

Slamka spasa za OPG-ove je izvoz na tržište EU

Jedna od mogućih slamki spasa za baranjske OPG-ove je i plasiranje pšenice na europsko tržište. Prošle godine, odmah po ulasku u EU, otkupljivači su ih uhvatili u vremenskom tjesnacu, a u nedostatku organiziranosti i zajedništva, preko noći je donešena sramotna otkupna cijena pšenice. U nedostatku skladišnih prostora i moru dugova, nisu imali izbora pa su prošle godine poljoprivrednici bili sramotno oštećeni. "Nismo imali čvrste dogovore, ali ove godine situacija je puno drugačija, 2013. nam se neće ponoviti! Planiramo plasman na tržište Slovenije, Austrije i okolnih zemalja, ujedinjeni i s kvalitetnom pšenicom".

Vegetacija na poljoprivrednim površinama uranila 20-ak dana

Unatoč problemima, natprosječno topla veljača i ožujak donijeli su proljeće i omogućili su raniju sjetvu. Ako ništa, drugo, vrijeme ih je barem poslužilo. Godina obećava, ali još uvijek je moguće sve, od razorne suše do previsokih cijena hrane, kažu iz Baranjske brazde. Klimatolozi poručuju da će ljeto 2014. biti najtoplije dosad. Priprema zemljišta je odlično odrađena, kreće i sjetva suncokreta i soje, interesi su za te kulture nešto veći. Pšenice su u dosta dobroj kondiciji, a slijedi i špricanje korova. S obzirom na raniju sjetvu, ratari prognoziraju i raniju žetvu nekih kultura, već početkom lipnja. Jedina opasnost može biti zahladnjenje i pad temperature ispod ništice, navodi za Glas Slavonije predsjednik HPK, Matija Brlošić.

Sjetva nikad ranija, ali nikad ni skromnija!

Godina je završena s minusom – uz velika ulaganja, skup repromaterijal koji je poskupio čak 25 posto, ali i niske otkupne cijene, idu u ovogodišnju sjetvu s mnogo manjim ulaganjima, gotovo prepolovljenima, kažu poljoprivrednici za Glas Slavonije. Najveća stavka su umjetna gnojiva i ona se smanjuju ove godine za više od 50 posto. Vlada ih tjera na stezanje pojasa. Poučeni lanjskom godinom koja je bila uz velika ulaganja, a nikakav prihod, ove godine ih ne zanima prinos, nego koliko će im novca ostati i hoće li se sljedeće godine uopće još baviti poljoprivredom.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Matija Brlošić Petar Pranjić Baranjska brazda Poljoprivredno zemljište Repromaterijal Fiducija Kompenzacija Založno pravo Nekretnine Odgoda plaćanja zakupa Sjetva Petrokemija Cijena gnojiva Prepolovljena ulaganja Uranjena vegetacija Otkupna


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]