Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 28.06.2016. 12:00

Grčka osigurala 100% usjeva, Hrvatska 5%

Za razliku od Hrvatske druge su zemlje prepoznale vrijednost osiguranja usjeva. Primjerice, u Švedskoj, Finskoj i Danskoj stopa osiguranja je 90%, u Austriji 78%, Bugarskoj 52%, Španjolskoj 26%... U Grčkoj i na Cipru osigurano je 100% usjeva jer tako nalaže zakon.

Foto: simazoran/Bigstockphoto
  • 2.791
  • 146
  • 0

Štete od olujnog nevremena s tučom koje je poharalo dijelove Hrvatske tek će se zbrajati u idućim tjednima. No, ono što se već sada može reći je da će biti - ogromne. Naknade, i u slučaju proglašenja elementarne nepogode (što se očekuje), opet će biti nedovoljne za pokriti troškove proizvodnje. Prihodi će, naravno, izostati. Nadati se računu u plusu (ili barem nuli) mogu jedino oni koji su osigurali usjeve, nasade i plodove. No u Hrvatskoj je osigurano tek 5-10% površina.

Osjetan opad osiguranih površina

"Štete će biti strašne, to je sigurno, a naši ljudi i dalje nemaju naviku osiguravati poljoprivredne površine. Premda je u 2014. šteta od tuče bila 47 milijuna, a 2013. gotovo čak 73,8 milijuna, imamo osjetan pad osiguranih površina. Dok su u razdoblju 2012.-2013. osigurani iznosi bili od 100 do 110 milijuna kuna, u 2014. su pali na 90 milijuna kuna, a lani su osigurani svega 79 milijuna kuna", kaže nam Neđeljko Knežević, direktor osječke podružnice Jadranskog osiguranja.

Proizvođači, dodaje, nisu prepoznali ni mjeru 17. Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede. Premda prema premiji za osiguranje usjeva, životinja i biljaka proizvođač može dobiti i do 75.000 eura potpore - odaziv je slab.

Grčka i Cipar 100% osigurale površine

"Riječ je o policama za gubitke proizvodnje veće od 30% što u praksi znači da proizvođač na uloženih 100 kuna, dobiva natrag 45 kuna. Osiguratelji su prilagodili police i za manje štete, no, rijetki su se odlučili za osiguranje. Većinom veći proizvođači koji ne žele riskirati", dodaje Knežević.

Za razliku od Hrvatske, dodaje, druge su zemlje prepoznale vrijednost osiguranja poljoprivrednih površina. Primjerice, u Švedskoj, Finskoj i Danskoj stopa osiguranje je 90%, u Austriji 78%, Bugarskoj 52%, Španjolskoj 26%... U Grčkoj i na Cipru osigurane su sve poljoprivredne površine jer tako nalaže zakon.

Kada proizvođač pretrpi štetu, a nema sigurnost prihoda jer nije osigurao vlastite usjeve tada je u još lošijoj poziciji jer zbog nelikvidnosti više niti nije u mogućnosti platiti premiju. I ulazi u začarani krug iz kojeg je teško izaći van. Više zemalja EU uvelo je praksu obveznog osiguranja za sve usjeve i nasade koji su u sustavu potpora te na taj način štite vlastita ulaganja. Možda trebamo razmisliti i o tom modelu?

Foto: simazoran/Bigstockphoto


Tagovi

Štete Osiguranja Tuča Oluja Proizvodnja Neđeljko Knežević Jadransko osiguranje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]