Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 15.05.2015. 19:20

Gradi se sunčana elektrana Medinci!

Virovitičko-podravska županija počinje s gradnjom jedinstvenog modela Sunčane elektrane kojim će spojiti obnovljive izvore energije i poljoprivrednu proizvodnju.

  • 272
  • 12
  • 0

Potpisan je ugovor o izgradnji Sunčane elektrane Medinci kraj Slatine vrijedne gotovo 7 milijuna kuna. Nakon što je u Orahovici prije više od dvije godine izgrađena jedna od najvećih hrvatskih solarnih elektrana te nakon izgradnje prve hrvatske solarne elektrane okretnog tipa u Virovitici, Virovitičko-podravska županija će izgradnjom Sunčane elektrane Medinci uspješno spojiti poljoprivrednu proizvodnju i obnovljive izvore energije.

U petak, 15. svibnja, u maloj vijećnici Virovitičko-podravske županije održano je potpisivanje Ugovora za izgradnju i nadzor Sunčane elektrane Medinci između Virovitičko-podravske županije kao naručitelja, tvrtki izvođača radova WORKING d.o.o. iz Varaždina i KOGRAD iz Pitomače te NNM ENERGETIKE d.o.o., koja će vršiti stručni nadzor.

Spajanje energetike i poljoprivrede

Potpisivanju su, uz župana Tomislava Tolušića i predstavnike tvrtki izvođača radova, prisustvovali i predsjednica Županijske skupštine Ana-Marija Petin, zamjenici župana Sanja Bošnjak i Zdravko Dijaković, gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš te predstavnici partnera na projektu - Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Razvojne agencije VIDRA i Srednje škole Marka Marulića Slatina.

Osim što je riječ o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede, zemljište na kojem će elektrana biti postavljena u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kupusa, paprike, tikvice i peršina.

"Elektrana je jedinstvena u Republici Hrvatskoj, a vjerojatno i Europi po inovativnom sustavu gradnje. Riječ je o vrlo dobroj priči i kada govorimo o obnovljivim izvorima energije. Elektrana od pola megavata je trenutačno jedna od najvećih u Virovitičko-podravskoj županiji te će zasigurno poboljšati kvotu koju Hrvatska mora ispuniti u procesu korištenja obnovljivih izvora energije do 2020. godine", naglasio je župan Tomislav Tolušić.

Puni pogon do kraja godine

Izgradnja Solarne elektrane Medinci u sklopu projekta Sinerot, vrijedna je 6,4 milijuna kuna, a sufinancirana je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (80%) i sredstvima Virovitičko-podravske županije (20%). Gradnja će započeti kroz desetak dana, a do kraja godine elektrana će biti u punom pogonu.

Ova će poljoprivredno-energetska cjelina imati i još jednu funkciju - poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju Sinerot proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije. Jedan od ciljeva je i doprinos razvoju poljoprivrednih stručnjaka na području županije, što će se postići kroz suradnju s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, koji je ujedno i partner na projektu.


Tagovi

Sunčana elektrana Medinci Working Ana Marija Petin Sanja Bošnjak Zdravko Dijaković Kograd Obnovljivi izvori VIDRA Tomislav Tolušić Sinerot VPŽ Energija Poljoprivreda


Partner

Virovitičko-podravska županija

Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0) 33 638 140, e-mail: ured.zupana@vpz.hr web: http://www.vpz.com.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!