Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrijska konoplja
  • 11.12.2014. 10:15

Gospodarski potencijal industrijske konoplje

Danas je u Republici Hrvatskoj na snazi Pravilnik o uvjetima za uzgoj konoplje koji dozvoljava uzgoj konoplje samo u svrhu proizvodnje hrane za ljude i životinje – a koristiti se smije samo sjeme industrijske konoplje.

  • 985
  • 47
  • 0

Održivi razvoj Hrvatske - ORaH u suradnji s Gradskom organizacijom Osijek, forum za gospodarstvo, održao je javnu tribinu na temu gospodarskog potencijala industrijske konoplje.

Izlagači koji su održali zanimljivo predavanje o potencijalima i mogućnostima razvoja proizvodnje u Hrvatskoj bili su Goran Budžaki, ORaH-ov predsjednik za gospodarstvo grada Osijeka, Krunoslav Weinpert, ORaH-ov predsjednik za gospodarstvo istočne regije, privatni poduzetnici Ivica Pejić i Miroslav Škaro te poljoprivredni uzgajivač Ratko Kovačević.

Posjećenost Tribine bila je uistinu velika, što pokazuje zainteresiranost populacije Slavonije i Baranje za pokretanje gospodarstva na našem području. Nakon Tribine održana je rasprava sa mnogobrojinim upitima.

Pravilnik o uvjetima za uzgoj konoplje

Danas je u Republici Hrvatskoj na snazi Pravilnik o uvjetima za uzgoj konoplje koji dozvoljava uzgoj konoplje samo u svrhu proizvodnje hrane za ljude i životinje - a koristiti se smije samo sjeme industrijske konoplje. S obzirom na spomenuti Pravilnik, gospodarski potencijal konoplje je u potpunosti zanemaren. Osim ovih navedenih birokratskih prepreka, u RH vladaju i predrasude kako je konoplja opasna droga za zdravlje i život ljudi.

Osnovni cilj Tribine je bio predstavljanje industrijske konoplje široj populaciji, kao biljke koja može zadovoljiti osnovne životne potrebe današnjeg modernog čovjeka, kao što su potreba za hranom, odjećom, obućom, krovom nad glavom i energijom, razbijanje predrasuda o opasnosti konoplje za zdravlje i život ljudi, upoznavanje potencijalnih proizvođača s mogućnostima proizvodnje i prerade ove biljke, ukazivanje na nove tržišne niše kako na europskom, tako i na hrvatskom tržištu.

Jedan od ciljeva tribine je bilo predstavljanje industrijske konoplje široj populaciji, kao biljke koja može zadovoljiti osnovne životne potrebe današnjeg modernog čovjeka, kao što su potreba za hranom, odjećom, obućom, krovom nad glavom i energijom. Drugi cilj tribine je bilo upoznavanje potencijalnih proizvođača s mogućnostima proizvodnje i prerade ove biljke. Na tribini se ukazalo i na nove tržišne niše, kako na europskom tako i na hrvatskom tržištu.


Povezane biljne vrste

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je... Više [+]

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Industrijska konoplja Gospodarski potencijal ORaH Goran Budžaki Ratko Kovačević Miroslav Škaro Ivica Pejić Krunoslav Weinpert Pravilnik Proizvodnja hrane Predrasude Prerada

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P