Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruske sankcije
  • 18.09.2014. 14:40

Gorke su nam mandarine: Petir optužuje Jakovinu!

Pripisuje li si Jakovina zasluge drugih?

Foto: petir.eu
  • 561
  • 138
  • 0

Na posljednjem sastanku Radne skupine za voće i povrće Europske komisije, prema prijedlogu Komisije, a na intervenciju zemalja proizvođača, u prijedlog nove Uredbe uvrštene će biti i mandarine. No, kako je do toga došlo? Još jednom svjedočimo prebacivanju odgovornosti kada to nikome ne odgovara, ali i otimanju za priznanja, kada to odgovara svima koji su upleteni. Kolika je vrijednost priznanja u državi Hrvatskoj, gdje poljoprivrednik nema za gorivo, a štale su mu prazne - iako opremljene najsuvremenijom tehnologijom? Kada će nam prestati biti bitno tko je zaslužan, a postati bitno kome će se i na koji način olakšati plasman, proizvodnja i egzistencija te interes sveukupne hrvatske poljoprivrede?

Kome je stalo do hrvatske poljoprivrede?

Priča je sljedeća. Tihomir Jakovina je na sjednici Vijeća ministara poljoprivrede EU, koja je održana 5. rujna 2014. godine, na kojoj se raspravljalo o ruskoj zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU, kako navode iz MP, skrenuo pažnju na problem izvoza hrvatskog voća (jabuka i mandarina) u Rusiju. Izaslanstvo RH iznijelo je stajalište kako je interventne mjere potrebno doraditi te tako osigurati jednaku razinu potpore za sve pogođene proizvođače. Zatraženo je da se proširi obuhvat proizvoda za koje će se odobriti potpora te uključe agrumi u okvir interventnih mjera.

Zanimljiv je podatak da je proizvodnja mandarina u 2012. godini u Hrvatskoj iznosila 51.080 tona, dok je u 2013. godini iznosila 40.317 tona. Od toga je u 2013. godini u Rusiju izvezeno samo 3.307 tona u vrijednosti od 1.529.996 EUR-a.

"Drago nam je što je Europska komisija uvažila naš zahtjev te će uvrstiti agrume u prijedlog Uredbe. Na ovaj način ćemo omogućiti našim proizvođačima da smanje štete koje su nastale zbog zabrane izvoza u Rusku Federaciju. Osim mjera intervencije za koje smo se izborili, preporučili smo našim proizvođačima voća i povrća da se maksimalno pokušaju angažirati u traženju plasmana na druga tržišta Europske unije i u treće zemlje", izjavio je ministar Tihomir Jakovina, pritom aludirajući da se voćari snađu sami.

Marijana Petir optužuje Jakovinu za preuzimanje zasluga

Priča se nastavlja. Marijana Petir, europarlamentarka, obratila se medijima s optužbom. Europskoj komisiji se kaže, obraćala od srpnja, kada je zahtijevala da se već donesene mjere pomoći proizvođačima pogođenim ruskim embargom prošire i na mandarine te mlijeko i mliječne proizvode, a u kolovozu je dobila odgovor da traže rješenje kako bi uvažili njezin zahtjev.

Petir tvrdi da je ministar Jakovina svojom izjavom od 5. rujna kada je poručio voćarima neka se snađu sami, unatoč tome što je tržište samo po sebi zasićeno i nesposobno obraditi takvu količinu voća, dokazao kako je toga postao svjestan tek kasnije. Tek 11. rujna, naime, kao kompenzacijsku mjeru, u medijima počinje spominjati podjelu dodatnog obroka voća i povrća u školama, za što se Petir zalagala puno prije i imala direktne kontakte s EK.

O svim inicijativama koje poduzima, kaže Petir, redovito izvještava medije i javnost. No s obzirom da većina medija ne objavljuje informacije koje im dostavlja (za razliku od onih koje im dostavlja ministar Jakovina), moguće je, kaže, da će si ministar Jakovina pokušati pripisati zasluge i za tu inicijativu, baš kao što si pokušava pripisati i zasluge za proširenje interventnih mjera na mandarine.

Tko se bori za interese domaćih proizvođača?

"Kronologija zorno pokazuje tko je i kada započeo borbu za interese domaćih proizvođača, isto kao i to tko ima inicijativu, a tko u nedostatku vlastitih ideja pokušava sebi pripisati rezultate tuđeg rada", navodi Petir. Izražava i žaljenje zbog nedostatka suradnje s Ministarstvom poljoprivrede – unatoč pokušajima uspostavljanja komunikacije koja bi rezultirala zajedničkim djelovanjem prema institucijama Europske unije s ciljem zalaganja za nacionalne interese.

"Ministar Jakovina uništio je u poljoprivredi sve što se uništiti dalo pa mi ne preostaje ništa drugo nego da još jednom izrazim žaljenje što Hrvatska ima takvog ministra poljoprivrede i da pozovem predsjednika Vlade da ga smijeni", predlaže Petir. Vatra na sve strane, a oglasilo se i Ministarstvo.

Saga o zaslugama se nastavlja

Potaknuto priopćenjem eurozastupnice Marijane Petir, Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da se od početka tzv. ruske krize, odnosno uvođenja zabrane izvoza određenih poljoprivrednih proizvoda u Rusku Federaciju početkom kolovoza, intenzivno radi i bori za sve poljoprivredne proizvodnje koje su oštećene ovom zabranom.

"Iznenađeni smo načinom na koji eurozastupnica Marijana Petir besramno obmanjuje javnost. Naime, danas je dala priopćenje u kojem direktno, bez ustezanja, uspjeh uvrštenja mandarina u interventne mjere pripisuje sebi, čime čini štetu i narušava ugled djelatnika i same institucije Ministarstva poljoprivrede. Svakodnevno smo komunicirali sa svim proizvođačima, trgovcima i izvoznicima, kako bi se zajedno izborili da svi proizvodi koji su pogođeni zabranom izvoza uđu u paket mjera", navode iz Ministarstva.

Ako ste proizvođač voća, onda su Vam se sigurno iz Ministarstva javili, kako i navode, vidno zabrinuti za plasman domaćih proizvoda. A ako ste iznenadno izgubili pamćenje i takav događaj se nije dogodio, izaberite stranu, kupite kokice i uživajte u još jednoj hrvatskoj sagi koja ne vodi - nigdje. Gorke su nam ove godine mandarine.

Foto: petir.eu


Tagovi

Marijana Petir Tihomir Jakovina Mandarine Agrumi Otkupna cijena Izvoz Ruske sankcije Priznanja Potpora Tehnologija Štete Tržište Obrok u školama Suradnja Ugled Plasman domaćih proizvoda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]