Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 01.12.2015. 09:25

GMO u hrani bez označavanja?

Zastupnici Europskog parlamenta razgovarali su s američkim ministrom poljoprivrede Tomom Vilsackom o stajalištima obiju strana vezanih uz GMO u hrani.

Foto: Vlada SAD-a, commerce.gov
  • 219
  • 34
  • 0

Članovi Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, razgovarali su s američkim ministrom poljoprivrede Tomom Vilsackom. Hrvatska eurozastupnica Marijana Petir kazala je tom prilikom kako vjeruje da Sjedinjene Američke Države brinu o pravima i zdravlju svojih potrošača kao što i EU brine o svojima, no da je evidentno kako imamo drugačiji pristup i drugačije standarde, čemu svjedoči i više otvorenih pitanja.

Na prehrambenim proizvodima u SAD-u nema oznake o eventualnom prisustvu GMO-a

Naime, liberalno američko zakonodavstvo tolerira prisutnost GMO-a u hrani bez označavanja, što predstavlja opasnost za potrošače, napomenula je Petir i upitala ministra Vilsacka namjerava li SAD uvesti označavanje GMO-a u hrani? Odgovorio joj je kako u SAD-u postoji označavanje, koje doduše, ne sadrži informaciju o GMO-u, ali da su u tijeku razgovori u američkom Kongresu, vezani uz uvođenje bar-koda kako bi kupci odmah mogli znati kupuju li hranu koja sadrži genetski modificirane organizme ili ne, a planira se i određivanje praga, temelju kojeg će biti označena prisutnost GMO-a u hrani.

EU ne želi uvoziti američko meso tretirano hormonima

Zastupnica Petir je ustvrdila kako su hormonima tretirana govedina i svinjetina važne za SAD te da američkim vlastima zato nije jasno zašto je zabranjeno takvo meso izvoziti u EU, pri čemu tvrde kako nema čvrstih dokaza o negativnim posljedicama konzumiranja takve hrane. Upitala je američkog ministra poljoprivrede i može li se očekivati da će SAD poštivati EU zakonodavstvo, a ne ga pokušati mijenjati, budući da upravo Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) pokušava ukinuti sve barijere.

Zašto američki proizvođači ne mogu parmezan prodavati u EU pod tim imenom?

Također je naglasila kako europski potrošači žele znati što jedu i žele mogućnost izbora, na što joj je ministar Vilsack odgovorio kako za SAD ne postoje crvene linije, ali da, sudeći po pitanjima zastupnika, za Europsku uniju postoje, te da o tome treba pregovarati. Dodao je kako su američki proizvođači parmezana zabrinuti zbog europske regulative, jer žele da im se omogući korištenje naziva za taj sir, što EU ne dozvoljava, vežući označavanje uz geografsko podrijetlo. Oni se, pak, zalažu za uvođenje žigova te smatraju da, ukoliko je neki proizvodni proces bio prvotno korišten u jednoj zemlji, to ne bi smjelo biti ograničenje za druge.

Ministar poljoprivrede SAD-a Tom Vilsack na kraju je pohvalio kvalitetu europskih poljoprivrednih proizvoda te naglasio kako je upravo ona prednost europske poljoprivrede i preduvjet njezinog opstanka, s čime su se složili i zastupnici Europskog parlamenta.

Foto: Vlada SAD-a, commerce.gov


Tagovi

Europski parlament Ministar poljoprivrede Tom Vilsack Marijana Petir Potrošači GMO Kongres Bar-kod Govedina Svinjetina Parmezan TTIP Sjedinjene Američke Države


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]