Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GlobalGAP
  • 31.10.2015. 10:40

GlobalGAP postaje sve češći zahtjev trgovaca

Ovaj međunarodni standard sve je češći pojam kod proizvođača voća i povrća

Foto: globalgap.org
  • 543
  • 39
  • 0

GlobalGAP je međunarodno priznati set poljoprivrednih standarda koji su se odnose na domenu dobre poljoprivredne prakse (Good Agricultural Practices = GAP).

Primjenom standarda koje propisuje ovaj certifikat, osigurava se zdravstvena ispravnost i sigurnost proizvoda uz stalnu brigu o zdravlju i sigurnosti zaposlenika, dobrobiti životinja te očuvanju okoliša. Ovaj set pravila stavlja proizvođače u zahtjevan položaj u smislu organizacije proizvodnje, ali zato pruža dodatne mogućnosti na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Trgovci se ograđuju od odgovornosti

Za krajnje potrošače i trgovce, GlobalGAP certifikat je potvrda da je hrana na policama trgovina na prihvatljivom nivou sigurnosti i kvalitete. Upravo sa željom da odgovornost za kvalitetu robe u što većoj mjeri prebace na proizvođača, sve veći broj trgovaca danas zahtijeva robu sa ovim certifikatom.

Kakvo je stanje po pitanju broja proizvođača u našim krajevima, provjerili smo kod centrale GlobalGAP-a u Njemačkoj.

Najveći broj proizvođača u segmentu biljne proizvodnje

U regiji je trenutno aktivnih više od 570 proizvođača pod certifikacijom, koji su prošli postupak standardizacije i provjere od ovlaštenih certifikacijskih tijela - BureauVeritas, TUV Nord i AgroManagement (DQS i Cardinal Prodcom SRL).

Prikaz broja proizvođača u okruženju

RB.

Država

Biljna proizvodnja

Animalna proizvodnja

Akvakultura

Ukupno

1.

Srbija

270

2

0

272

2.

Bosna i Hercegovina

163

0

0

163

3.

Hrvatska

136

3

1

140

Prema broju certifikata u regiji najveći je broj proizvođača u biljnoj proizvodnji (više od 95%) te svega nekoliko u stočarskoj proizvodnji. Jedini nositelj GlobalGAP certifikata u segmentu akvakulture je zadarski Cromaris.

Većina certificiranih domaćih proizvođača odlučila se za ovu standardizaciju zbog izvoznih mogućnosti, a kada će domaći trgovci postaviti ovaj standard kao obvezu za otkup proizvoda, ostaje za vidjeti.

Foto: globalgap.org


Tagovi

GlobalGAP Dobra poljoprivredna praksa GlobalGAP certifikat Zdravstvena sigurnost Očuvanje okoliša Standardi proizvodnje Good Agricultural Practices


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]