Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 14.04.2016. 10:30

Glifosatu produljen rok uporabe na sedam godina

Iako se umjesto potpune zabrane predlaže autorizacija glifosata na sedam godina, postignuta je važna pobjeda Zelenih jer su prihvaćeni amandmani kojima se tražila zabrana korištenja glifosata u blizini javnih parkova, igrališta i vrtova!

Foto: Kalulu/bigstockphoto.com
  • 738
  • 38
  • 0

Glifosatu je produljen rok uporabe na sedam godina, no oko njegove potencijalne kancerogenosti - oko čega postoje oprečna mišljenja, moraju se provesti daljnja ciljana istraživanja.

Odluka je to Europskog parlamenta koji je u obzir uzeo činjenicu da se glifosat koristi u poljoprivredi koja je teško pogođena krizom i da poljoprivrednici strahuju zbog njegove zabrane.

Pobjeda Zelenih

"Iako se ovako izglasanom rezolucijom umjesto potpune zabrane, predlaže autorizacija glifosata na sedam godina, postignuta je važna pobjeda Zelenih jer su prihvaćeni amandmani kojima smo tražili zabranu korištenja glifosata za puno specifičnih slučajeva, kao što su zabrana korištenja glifosata za neprofesionalnu uporabu te korištenje glifosata u blizini javnih parkova, igrališta i vrtova. Ovi uvjeti će praktično onemogućiti ili otežati postupak autorizacije.

Budući je Francuska već donijela odluku o zabrani glifosata, očekujem da će i druge zemlje postupiti isto, uključujući Hrvatsku i naše resorno ministarstvo", priopćio je hrvatski zastupnik Davor Škrlec.

Drži da su takvom odlukom na plenarnoj sjednici u Strasbourgu uvažili mišljenje velikog broja građana Europske unije o zabrani daljnje upotrebe herbicida glifosata kao sredstva koje služi suzbijanju korova u poljoprivrednoj proizvodnji, vrtlarstvu i šumarstvu.

Kancerogen ili ne

"Iako nije obvezujući, ovaj jasno izraženi stav zastupnika jasna je poruka Europskoj komisiji, ali i državama članicama EU-a, za donošenje konačne odluke o daljnjoj upotrebi glifosata", smatra Škrlec.

Protiv uporabe glifosata, glasala je i zastupnica Marijana Petir upozorivši da Komisija nije uzela u obzir istraživanja koja dovode glifosat u vezu s povećanim poboljenjima od B-staničnog limfoma kod poljoprivrednika, kao niti činjenicu da je Međunarodna agencija za istraživanje raka uvrstila glifosat u kategoriju tvari koje su vjerojatno kancerogene.

Europska agencija za sigurnost hrane nije uvrstila glifosat u potencijalno kancerogene tvari, a i proizvođači herbicida negiraju njegovu kancerogenost.

Foto: Kalulu/bigstockphoto.com


Tagovi

Glifosat Europski parlament Kancerogeno


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).