Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 13.04.2016. 11:30

Glifosat na provjeri - štetan ili ne?

Dok Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna agencija za istraživanje raka glifosat smatraju vjerojatno kancerogenim, Europska agencija za sigurnost hrane ne smatra ga opasnim.

  • 464
  • 25
  • 0

Je li glifosat kancerogen ili ne, i dalje je pitanje oko kojega se spore Europska agencija za sigurnost hrane, Svjetska zdravstvena organizacija, a sada i Međunarodna agencija za istraživanje raka. Naime, kako je upozorila hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, Međunarodna agencija za istraživanje raka uvrstila je glifosat u kategoriju tvari koje su vjerojatno kancerogene.

Odluka o produženju odobrenja uporabe glifosata, smatra Petir, mora se donositi poštujući načelo predostrožnosti, što Europska komisija nije uvažila predlažući rok produljenja uporabe glifosata na 15 godina.

Suprotna mišljenja

"Narušavanje tog načela narušava pravo građana, a u ovom slučaju poljoprivrednika, na zdrav život u zdravom okolišu, kao i na njihovu sigurnost na radu", upozorila je Petir prilikom rasprave o produljenju odobrenja glifosata i prigovora koju je na odluku Europske komisije podnio Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta.

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), glifosat je svrstala u kategoriju tvari koje su vjerojatno kancerogene za ljude (kategorija 2A), što zapravo znači da raspolažu ograničenim dokazima o vezi glifosata i raka kod ljudi, i to konkretno ne-Hodgkinova limfoma.

S druge strane, Europska agencija za sigunost hrane ne smatra da je uporaba glifosata u poljoprivredi opasna, a naše Ministarstvo poljoprivrede se, dakle, priklonilo tom stavu. Napomenimo i da na bazi glifosata ima na desetke preparata, među kojima je najpoznatiji cidokor.

Ministarstvo podržat će prijedlog Europske komisije o produljenju dozvole za uporabu glifosata.

Hrvatska se, pak, za sada neće uključiti u kampanju protiv upotrebe glifosata u poljoprivredi, a u Ministarstvu poljoprivrede ovakvu odluku obrazlažu činjenicama da zapravo nije potvrđena štetnost toga herbicida.

Stoga će Ministarstvo podržati prijedlog Europske komisije o produljenju dozvole za uporabu glifosata, jer se on temelji na nalazima Europske agencije za sigurnost hrane. To ne znači, dodaju u Ministarstvu, da Hrvatska neće reagirati ako dođe do nekih promjena ili novih saznanja o štetnosti glifosata.

Uskoro glasanje

Nakon konzultacija sa stručnjacima da se podrobnija analiza učinka glifosata na ljudsko zdravlje može napraviti u roku unutar godine dana te svjesna činjenice o razmjerima uporabe glifosata kao aktivne tvari u poljoprivredi diljem Europe, Petir smatra da produženje odobrenja upotrebe glifosata ne bi smjelo biti duže od jedne do tri godine.

"To je razuman rok u kojem nakon dobivanja rezultata istraživanja možemo donijeti informiranu odluku", zaključila je Petir i pozvala na odbijanje prijedloga Europske komisije.

Europska komisija će 19. i 20. travnja dati na glasovanje državama članicama nadopunjeni nacrt prijedloga o produljenju dozvole za korištenje glifosata. Trenutačna dozvola za korištenje glifosata istječe 30. lipnja.


Tagovi

Glifosat Herbicid Kancerogeno Marijana Petir Svjetska zdravstvena organizacija Europska agencija za sigurnost hrane Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)