Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvođenje fiskalnih blagajni
  • 13.10.2015. 09:50

Fiskalne blagajne neće riješiti problem šverca?

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je prije više od pola godine izjavio kako je uvođenje fiskalnih blagajni za OPG-ovce zanimljivo rješenje i na tome je ostalo.

Foto: depositphotos.com, bouybin
  • 431
  • 71
  • 0

Ministar financija Boris Lalovac ne vidi potrebu za uvođenjem fiskalnih blagajni za OPG-ovce i smatra kako se problem šverca preko OPG-a može riješiti carinskim kontrolama. Istovremeno OPG-ovka Drita Dunatov iz Zadra ima pitanje za ministra na koju carinu misli - švicarsku, EU ili američku, aludirajući time kako carinske kontrole ne ostvaruju poželjan učinak.

Netko može imati registrirana dva stabla masline, a prodati na tržnici 300 litara ulja godišnje. Takvih slučajeva nažalost ima u praksi. Razlog je jednostavan, a to je da OPG-ovci u većini slučajeva nisu obavezni evidentirati prodanu količinu robe. Evidentira se samo ona prodaju za koju kupac traži potvrdu. Ministrov pristup problemu otkriva manjkavost poznavanja stanja na terenu.

Količinu prodane robe nitko ne kontrolira

Carina, u suradnji s poljoprivrednom inspekcijom, u praksi evidentira koja kultura se proizvodi na česticama prijavljenima u ARKOD-u i ono što se prodaje na štandu. Osim štandova na tržnicama, obilaze se i prijavljene parcele. Količinu prodane robe nitko ne kontrolira. Na taj način inspekcijske kontrole se pretvaraju samo u povećanje troška državnog aparata koji sam sebi postaje svrha. Činjenica jest da šverceri nisu toliko glupi da na štandu prodaju robu koju nisu prijavili. Količinu koju ne proizvedu, a prodaju, kupit će od drugih švercera koji u Hrvatsku uvoze robu sumnjive kvalitete.

Očigledno je kako je jedino praktično rješenje uvođenje fiskalnih blagajni kojima bi se evidentirala prodana količina robe te usporedila s prijavljenim kapacitetima. Vidjelo bi se i koji OPG mora ići u sustav PDV-a, a ne da ista osoba ima na sebe prijavljeno društvo ograničene odgovornosti, obrt, OPG, pa iz džepa vadi ono što mu u datom trenutku odgovara.

Šverc će i dalje cvjetati

Međutim, koliko god navedeno rješenje bilo praktično i jasno, na njegovu skoru primjenu ne može se računati, ako pogledamo odgovore resornih ministara. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je prije više od pola godine izjavio kako je uvođenje fiskalnih blagajni za OPG-ovce zanimljivo rješenje i na tome je ostalo. Sada ministar financija Boris Lalovac kaže kako uopće ne vidi potrebu za njihovo uvođenje, već očekuje da carina riješi problem.

"Koliko su carine učinkovite, vidim po tome što čovjek do mene uredno radi, iako je 1.000 puta prijavljen. Mislim da se u dogledno vrijeme neće ništa promijeniti. Ovi sada na vlasti neće ništa o tome govoriti jer dolaze izbori, ne žele se nikome zamjeriti. Oni koji dođu na vlast također u početku neće ništa raditi iz istog razloga. Dotle će šverc i dalje cvjetati", kaže Drita Dunatov.

Foto: depositphotos.com, bouybin


Tagovi

Fiskalna blagajna ARKOD Boris Lalovac Drita Dunatov Povećanje troška Šverc Carina Štandovi Tržnice Količine robe Tihomir Jakovina


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs