Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rizična zanimanja
  • 09.07.2016. 09:00

Farmeri, ribari i šumari najskloniji samoubojstvu!

Prema istraživanju američkog Centra za kontrolu bolesti najviše samoubojstava počine farmeri, ribari i šumari!

Foto: jackmac
  • 2.567
  • 127
  • 0

Farmeri, šumari i ribari najčešće počine samoubojstvo u odnosu na druga zanimanja!. Naime, Centar za kontrolu bolesti iz SAD-a objavio je novo istraživanje o stupnju samoubojstava Amerikanaca ovisno o zanimanju, piše modernfarmer. Istraživanje, provedeno na podacima od 2012., koje je uključilo 17 država i više od 20 različitih zanimanja dovelo je do saznanja da najveći rizik za samoubojstvo imaju farmeri, ribari i šumari.

Istraživanje je pokazalo da u grupi od 100.000 ljudi, farmeri, ribari i šumari počine 84,5 samoubojstva. Drugi najrizičniji su građevinari s 53,3 samoubojstva na 100.000 ljudi i skoro polovica ostalih kategorija imala je manje od 20 samoubojstava na 100.000 ljudi. Zašto je ova skupina zanimanja tako rizična?

"Studija nije istraživala zašto ova zanimanja ima tako visok stupanj samoubojstava", odgovorio je Courtney Lenard iz Centra. No, autor teksta je razgovarao s Jennie Msall, odvjetnicom farmera koja kao dio posla ima otvorenu liniju za pozive farmera koji su u krizi.

Najveći faktor je osjećaj bespomoćnosti

"Postoje stvari koje su teške i stresne u ovim zanimanjima", rekla je. Faktori su dramatično porasli. Jedan od najvećih je osjećaj bespomoćnosti.

"Cijene mnogih proizvoda - posebno žitarica i proizvoda koji uključuju mlijeko, kukuruz, pšenicu i soju - ne donose farmeri već politika i organizacije. Dug je također zastupljen. Farmeri se zadužuju svake godine i ako nešto pođe po zlu - vrijeme, loša cijena - ne mogu vratiti kredite i prepušteni su sami sebi. Zaduženost pojačava osjećaj bespomoćnosti i manjak kontrole nad vlastitom sudbinom i povezana je sa suicidalnim mislima i potezima", zaključuje.

Na upit kako je moguće smanjiti faktore rizičnosti, dodala je, da je riječ o ogromnom problemu koji zahtjeva ozbiljan pristup. Mreža pomoći, ali i zajamčene cijene proizvoda, svakako bi bili od koristi jer su ovako ostavljeni na vjetrometini.

Foto: jackmac34/Pixabay


Tagovi

Farmeri Ribari Šumari Rizik Samoubojstva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!