Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 17.12.2015. 09:50

Europski parlament protiv GMO kukuruza NK 603

Zastupnici Europskog parlamenta nisu odobrili stavljanje na tržište GMO kukuruza NK603 te su od Europske komisije zatražili strože propise vezane uz GMO.

  • 332
  • 63
  • 0

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, zastupnici su većinom glasova podržali rezoluciju kojom se ulaže prigovor na provedbeni akt Europske komisije o odobravanju stavljanja na tržište proizvoda koji sadržavaju genetski modificirani kukuruz NK603 × T25 (MON-ØØ6Ø3-6 × ACS-ZMØØ3-2), kao i one proizvode koji se sastoje ili su proizvedeni od njega. Ovo ulaganje prigovora izglasano je natpolovičnom većinom svih zastupnika, a podržala ga je i naša zastupnica Marijana Petir.

Aktualno EU zakonodavstvo ne štiti nas dovoljno od GMO proizvoda

Takav stav zastupnika pokazuje kako smatraju da odluka Europske komisije prekoračuje provedbene ovlasti o genetski modificiranoj hrani i hrani za životinje te da postupak odobravanja GMO-a ne osigurava pružanje visoke razine zaštite ljudskog života kao niti zdravlja i dobrobiti životinja, okoliša te interesa potrošača u odnosu na genetski modificiranu hranu.

"Ova odluka ukazuje i na to da Europski parlament nema povjerenja u sustav procjene rizika niti u relevantnost trenutno važećeg zakonodavstva Europske unije u pogledu autorizacije GMO-a, a što već duže vremena ističem. Upravo zbog toga tražim da se državama članicama omogući samostalno odlučivanje o mogućnosti uzgoja i uporabe GMO proizvoda na njihovom državnom teritoriju te se nadam da će komisija ovu poruku shvatiti i u vrlo skorom vremenu dati prijedlog izmijenjene uredbe o mogućnosti država članica da ograniče uporabu GMO-a za hranu, ali i da će revidirati postojeće zakonodavstvo odobravanja GMO-a", kazala je Petir.

Hrvatska i druge zemlje regije Alpe - Adria već su zabranile GMO-a na svojim područjima

Inače, upravo je zastupnica Marijana Petir, koordinirala aktivnostima kojima su se sve hrvatske županije proglasile slobodnima od GMO-a i zabranile sjetvu GMO sjemena, čak i u pokusne svrhe.

"Smatram da Europa mora slušati glas svojih građana i voditi računa o brojnim inicijativama da se pojedine regije ili područja lokalne uprave, proglase slobodnima od GMO-a te dati prednost ekološkoj poljoprivredi i tradicionalnom načinu proizvodnje hrane", zaključila je naša eurozastupnica.

Jedna od takvih inicijativa je, podsjećamo, i ona o uspostavi područja regije Alpe - Adria slobodnom od GMO-a za koju je dobivena podrška zastupnika Europskog parlamenta iz svih država te regije, a koju je u svibnju ove godine Petir predstavila i mjerodavnim odborima Hrvatskog sabora.


Tagovi

Europski parlament GMO kukuruz NK 603 Marijana Petir Zaštita zdravlja Regija Alpe-Adria Pokusne svrhe


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.