Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 12.12.2013. 17:45

EU uočila manjak vizije naše agrarne politike

Program ruralnog razvoja obiluje opisnim kategorijama, a nedostaje mu analitičkog razmišljanja i vizije razvoja hrvatskog agrara

Foto: telegraph.co.uk
  • 861
  • 142
  • 0

Program ruralnog razvoja Hrvatske za 2014. - 2020., koji, prema navodima Ministarstva poljoprivrede, sadržava 331 stranicu detaljnih opisa unapređenja hrvatske poljoprivrede, nedostatan je, kako kažu iz Europske komisije, svojom vizijom razvoja i oporavka hrvatskog agrara. Iz Bruxellesa je naime, na čak 327 stranica, stigao odgovor koji isto tako detaljno opisuje sve ono što u našem Programu ruralnog razvoja nije u dovoljnoj mjeri razrađeno.

Tako se postavlja pitanje o dobivanju financijskih sredstava iz EU, a da ne govorimo o potrošenom novcu na izradu programa koji je trajao gotovo dvije godine. Odgovor Europske komisije sadrži i prigovore koji su, kako se čini, srušili same temelje ovog, za poljoprivredu najvažnijeg strateškog dokumenta, koji je na njihovu adresu stigao u čak četiri verzije. Negativna ocjena našeg Programa, kako navodi Poslovni.hr, izazvana je i time što ga nakon završetka, iako ima više od jednog autora, nitko nije ni revizirao.

Nedosljednost Programa ruralnog razvoja

Europska komisija čak je prozvala i nedosljednost brojki kojima je Ministarstvo poljoprivrede potkrijepilo podatke, primjerice o broju poljoprivrednih gospodarstava, grla stoke, zaposlenih te hektara poljoprivrednog zemljišta. Stavkama Programa kažu, nedostaje i analitičko razmišljanje, istaknuto je mnogo problema, ali ne i kako će se oni riješiti, a ni zašto su oni tu.

Pitaju se i zašto je broj malih poljoprivrednih gospodarstava u razdoblju od 2007. do 2010. rastao, da bi u 2011. značajno pao te im nije jasno kako se namjerava ostvariti konkurentnost i održivost farmi uz negativan trend izvoza. Obrazloženja za to, kao i za mnoga druga pitanja i prepreke s kojima se suočavaju poljoprivrednici, u Programu ruralnog razvoja nema. Iako je gospodarski učinak malih poljoprivrednika obično vrlo ograničen, iz Europske komisije ističu da je njihova uloga u lokalnoj zajednici itekako važna u smislu doprinosa naturalnom gospodarstvu, socijalnoj koheziji te održavanju okoliša.

Europska komisija navodi i važnost lokalnog razvoja i mogućnosti zapošljavanja koja se može stvoriti kroz lokalnu preradu poljoprivrednih proizvoda, jer su kratki proizvodni lanci puno fleksibilniji i bolje prilagođeni lokalnim okolnostima, no i tom parametru programa nedostaje razrada. Postojeće zamjerke postoje i zbog loše provedene javne rasprave jer je Ministarstvo poljoprivrede postiglo minimalan prijenos informacija javnosti kroz Savjet za ruralni razvoj i javnu prezentaciju. Preporuka komisije je reorganizacija i proširivanje konzultacije sa zainteresiranim skupinama, gospodarskim i socijalnim partnerima, nevladinim organizacijama te lokalnom samoupravom. Preporučuje se i provjera konzistentnosti podataka o poljoprivrednim površinama budući da se na tri različita mjesta u Programu spominje različit broj hektara ukupnog poljoprivrednog zemljišta, što je iznenađujuće.

Koja je uloga poljoprivrednih savjetodavnih službi?

Europska komisija navodi i kako je uloga poljoprivrednih savjetodavnih službi na cijelom području Hrvatske vrlo upitna, a upozoravaju i da je preambiciozno tvrditi kako će se sve mjere provoditi od 2015. Kako bi se to ostvarilo, nužno je, podsjećaju, ojačati administrativne i upravljačke kapacitete.

Prema Europskoj komisiji, cijeli smisao strategije razvoja ruralnih područja, nije izgraditi primjerice, velike farme, već je cilj gradnja više manjih farmi ili prerađivačkih kapaciteta u Gorskom kotaru, na Papuku, obroncima Velebita i sličnim krajolicima i time zadržati stanovništvo, posebno mlađu populaciju te povećati zaposlenost, podići ukupni standard na tom području, a s njim i kvalitetu života. Svakako, Europska komisija poručuje nam da na sebi još puno moramo poraditi, a jedino poglavlje na koje nema prigovora je ono o klimatskim promjenama.

Foto: telegraph.co.uk


Tagovi

Program ruralnog razvoja Ministarstvo poljoprivrede Savjetodavna služba Zemljište Nedosljednost Financijska sredstva Razvoj Agrar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.