Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU norme
  • 25.07.2014. 09:00

EU: Platite obveznu provjeru prskalica

Članstvo u Europskoj uniji našim je poljoprivrednicima donijelo i nova pravila, a jedno od njih je i redoviti pregled uređaja za primjenu pesticida

Foto: www.depositphotos.com, hemeroskopion
  • 1.226
  • 84
  • 0

Ušavši u Europsku uniju, hrvatski poljoprivrednik mora polagati i za rukovanje prskalicom, za pravilnu uporabu pesticida, jer u suprotnom od 2015./16. neće moći u poljoprivrednoj ljekarni kupiti niti sredstvo za travu koja raste iz betona. Obuka se ne odnosi samo na vlasnike gospodarstava, nego i radnike.

Od našeg poljoprivrednika zahtijeva se da "na papiru" ima obrazovanje, položene ispite i obuke za rukovanje strojevima, raznom opremom, sredstvima, a sve to i košta. Teško se i prihvaća ako se zna da mnogi danas još voze traktor bez položenog vozačkog. No, svijest o važnosti obrazovanja i prekvalifikaciji u poljoprivredi se mijenja.

Želite li aplicirati za sredstva iz fondova EU, morate biti spremni izdvojiti određenu svotu novca i vremena za sve što EU norme nalažu. Položiti vozački za traktor je jedno, zakon koji postoji odavno, čak i zaštita na radu nije nam strana, ali osposobljavanje za rad s prskalicom, za rad sa zaštitnim sredstvima, za rad sa kombajnom i motornom pilom, to su neke stvari koju je, kako poljoprivrednici kažu, EU nametnula. Samo osposobljavanje za rad sa motornom pilom košta između 500 i 600 kn.

Traktorom od malih nogu, bez vozačke?

Mnogi su hrvatski poljoprivrednici su se u EU uvezli traktorom bez vozačkog pa i registracijskih pločica. Na slavonskim poljima, u jeku radova, posve je uobičajena slika da dječarac od 10 do 12 godina starosti sjedi za upravljačem traktora i vješto vozi. Jedni u svemu tome vide praktičnost, a drugi problem za sigurnost tih (ne)vozača, ali i drugih sudionika u prometu. U praksi se pravo upravljanja traktorom stječe polaganjem B kategorije za osobna vozila. Zasebna kategorija polaganja vozačkog samo za traktor je F.

Traktorom na cesti može upravljati osoba koja je navršila 16 godina te joj je izdana vozačka dozvola F kategorije ili kojoj je izdana vozačka kategorije A1, A2, A, B, C1, C, D1, D i H. Novčana kazna za upravljanje motornim vozilima prije stjecanja prava na upravljanje je 5.000 - 15.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Za upravljanje neregistriranim traktorom na cesti predviđena je novčana kazna od 700 kuna - navode u Odjelu za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU Osječko-baranjske.

Polako ističe rok za obaveznu provjeru prskalica!

Osim što poljoprivrednik mora imati položeno za rad prskalicom, svoje prskalice redovito mora provjeravati, naravno za određenu svotu novca. Tako do 26. studenog 2014. godine sve prskalice i atomizeri proizvedeni prije 1995. moraju proći provjeru, a do istog datuma 2016. i svi ostali. Sudeći prema stanju na terenu, te će rokove biti nemoguće ispoštivati.

Naime, u Hrvatskoj ima od 80 do 100 tisuća prskalica. Na terenu su samo četiri ekipe i to je nedovoljno da bi se posao mogao odraditi. U dva mjeseca uspjeli su pregledati samo 850 prskalica. Da bi se stigli rokovi, kažu, već od danas na teren bi trebalo izaći najmanje 15 ekipa. No i cijena pregleda od 500 do 800 kuna zasigurno je jedan od razloga slabog odaziva poljoprivrednika. Hoće li naši poljoprivrednici silom postati zeleniji nakon što ih posjete poljoprivredne inspekcije, doznat će se već početkom prosinca, kada zaživi Zakon o održivoj uporabi pesticida.

Foto: www.depositphotos.com, hemeroskopion


Tagovi

Rukovanje prskalicom Europska unija EU norme Obrazovanje poljoprivrednika Vozački za traktor Provjera prskalica Rukovanje motornom pilom

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]