Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće EU
  • 17.07.2016. 12:00

EU mora spriječiti nepoštenu trgovačku praksu

Slovačka je preuzela predsjedanje Vijećem EU, a ministrica Gabriela Matečna predstavila prioritete u sektoru poljoprivrede.

Foto: spectator.sme.sk
  • 1.263
  • 62
  • 0

Gabriela Matečná, ministrica poljoprivrede i ruralnog razvoja Slovačke Republike predstavila je na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta održanoj ovog tjedna u Bruxellesu, prioritete slovačkog presjedanja Vijećem EU u sektoru poljoprivrede koje je započelo 1. srpnja, a završit će 31. prosinca 2016.

"Slovačka preuzima predsjedništvo Unijom u teškom trenutku za poljoprivredu. Brojne poteškoće u sektoru mlijeka, voća i povrća, ali i ruski embargo utječu na današnju tešku situaciju. Rješenje se mora naći na europskoj razini i mora biti utemeljeno na solidarnosti", naglasila je.

Sprječavanje nepoštene trgovačke prakse

Kao prvi od prioriteta poljoprivredne politike tijekom slovačkog presjedanja Unijom ministrica Matečná istaknula je predanost uspostavi korektnih odnosa u lancu opskrbe hranom, povećanju transparentnosti sustava i sprječavanju nepoštene trgovačke prakse.

Drugi prioritet slovačkog predsjedanja bit će odnosi s trećim državama u globaliziranom svijetu te sklapanje ugovora o trgovini koji trebaju biti uravnoteženi između liberalizacije tržišta i zaštite vrijednosti europske poljoprivrede. Upravo je poljoprivreda u žarištu pregovora te je potrebno stvoriti prostor za pripremu sporazuma o slobodnoj trgovini poput TTIP-a ili sporazuma s državama MERCOSUR-a (Južne i Srednje Amerike).

Pri sklapanju tih sporazuma mora se voditi računa o kapacitetima europskog tržišta jer to tržište nije u stanju prihvatiti višak proizvoda. Ministrica Matečná navela je kao treći prioritet nastavak rada na pojednostavljivanju Zajedničke poljoprivredne politike putem mogućeg smanjivanja birokracije kako za poljoprivrednike tako i za vlasti.

Olakšati prelazak na ekološku poljoprivredu

Područje ekološke proizvodnje te napori nizozemskog predsjedništva na uspostavi odgovarajućeg označavanja ekološke hrane, četvrti su prioritet slovačkog predsjedništva. Cilj je i olakšati prelazak na ekološku poljoprivredu za više proizvođača.

Kao peti prioritet ministrica Matečná je istaknula šumarstvo. Potrebno je definirati međunarodni okvir za održivo gospodarenje šumom što također treba biti i dio međunarodnih pregovora i sporazuma s UN i Svjetskom organizacijom za hranu koja se bavi i šumarstvom.

Od ostalih prioriteta ministrica Matečná navela je nastavak rada na zakonodavnim aktima o veterinarsko-medicinskim proizvodima i ljekovitoj hrani za životinje, kao i na poduzimanju potrebnih koraka na suzbijanju otpornosti na antibiotike. Također je najavila i nastavak rada na Uredbi o službenim kontrolama te njenom skorom donošenju u Europskom parlamentu. Istaknula je i skori početak rasprave o prijevarama povezanima s hranom.

Foto: spectator.sme.sk


Tagovi

Slovačka Ministrica poljoprivrede Gabriela Matečna Prioriteti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]