Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske neprilike
  • 21.08.2015. 11:30

Elementarne nepogode u nekoliko županija!

Elementarna nepogoda proglašena je za Vukovarsko-srijemsku županiju, južni dio Istre i virovitičko-podravske općine, osime Općine Crnac.

  • 505
  • 60
  • 0

Zbog vremenskih nepogoda izazvanih sušom Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić proglasio je u srijedu elementarnu nepogodu za Virovitičko-podravsku županiju.

Elementarna nepogoda proglašena je za područje gradova Virovitica, Slatina i Orahovica te općina Čačinci, Čađavica, Gradina, Lukač, Mikleuš, Nova Bukovica, Pitomača, Sopje, Suhopolje, Špišić Bukovica, Voćin i Zdenci. Većina ih je na popisu, no nedostaje Općina Crnac, iz koje dolaze mnoge reakcije i žalbe, a neki od naših novinara već pripremaju i izvještaj na tu temu.

Tijekom mjeseca srpnja i kolovoza 2015. godine, zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih sušom, na tom prostoru nanesene su velike materijalne štete na ratarskim, povrtlarskim i industrijskim kulturama i trajnim nasadima.

Nepogoda i u južnoj Istri

Zbog visokih temperatura i izostanka padalina tijekom dva mjeseca stradale su poljoprivredne kulture, osobito povrće, ratarske kulture te posebno masline.

Na području južne Istre osobito je stradalo povrće i maslinici, a šteta se procjenjuje na 50 do 100% uroda. Elementarna nepogoda proglašena je za područje Grada Vodnjana te općinu Fažana, Ližnjan, Marčana, Svetvinčenat, Tinjan i Žminj. Županijsko povjerenstvo krenut će s aktivnostima kako bi se utvrdio stupanj oštećenja poljoprivrednih kultura, uključujući i dugogodišnje nasade kao i posljedice na poljoprivrednu djelatnost i druge štete nastale zbog suše.

Elementarna nepogoda za Vukovarsko-srijemsku županiju

O razmjerima šteta u poljoprivredi u Vukovarsko-srijemskoj županiji govori i to da kiše gotovo da nije bilo tri mjeseca i da su urodi više nego prepolovljeni. Na nekim kulturama štete su veće od 80%, tako da je ovo jedina prilika poljoprivrednicima da koliko-toliko nadoknade nastale štete.


Tagovi

Elementarne nepogode Vremenske neprilike Povrće Maslinici Vodnjan Tinjan Žminj Marčana Istra Vukovarsko-srijemska županija Ratarske kulture Virovitica Opčina Lukač Nova Bukovica Pitomača Sopje Crnac


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]