Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna proizvodnja
  • 05.01.2014. 09:38

Elementarna nepogoda hrvatske poljoprivrede

2013. je bila značajna po mnogočemu, ali najviše nezadovoljstvu poljoprivrednih proizvođača

Foto: freepik.com
  • 894
  • 99
  • 0

Prema podacima Zavoda za statistiku, ostvareni prirod pšenice u 2013. je 932.000 tona. Iako se predviđalo da će žetva biti rekordna, ovršeno je manje od milijun tona, a cijenom poljoprivrednici nisu bili zadovoljni jer nisu mogli otplatiti niti troškove proizvodnje. Iako 2013. nije bila pretjerano sušna ni poplavna, mnogi kažu da su ipak pretrpjeli tešku godinu, i to kroz pad proizvođačkih cijena. Pšenica je 2012. bila 1,35, a sada 1,05 kn, suncokret je bio 3,50, a sada je pao na 2,00 kn, uljana repica bila je 3,00 kn, a sada je pala na 2,00 kn.

"Zadesila nas je cjenovna elementarna nepogoda u 2013.", za Glas Slavonije izjavio je Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. Uz to, jesenska sjetva odrađena je bez gnojiva, s puno zasijane tavanuše. O prvim dojmovima članstva u EU, poljoprivrednici kažu da nemaju osjećaj da smo i mi sada dio tog velikog tržišta. Hrvatski poljoprivrednik ima velike obaveze, a prava nikakva. Mnogi to vide samo kao mnoštvo novih dozvola, odobrenja, papira.

Neisplata poticaja, prosvjedi, sudske tužbe, afera s aflatoksinom. Kao da to nije bilo dosta, povrtlari ocjenjuju da im je 2013. najpogubnija u posljednjih 20 godina, zbog velike oscilacije temperatura. Zaključno s 2013. proizvodnja povrća je 50 posto manja nego prije. Poljoprivrednici ističu da 2013. ispraćaju s brojnim blokadama računa, ovrhama na račune zbog neplaćanja poreza državi. Problem duga opterećuje OPG-ove i zrcali se u smanjenim ulaganjima u poljoprivredu.

Na žalost, dio stočara 2013. pamtit će po životinjskoj leukozi, zaraznoj bolesti krava koja je praznila staje zbog prisilnog klanja i nadaju se da više nikada neće takvo što doživjeti jer kažu da se taj proživljeni stres neće moći nadoknaditi nikakvim novcem. Baranjci će 2013. pamtiti i po slami. Dok je lani slamu prodavalo tek nekoliko baranjskih poljoprivrednika, ovaj je biznis 2013. bio itekako popularan. U Mađarskoj su, naime, završile tisuće tona ovog ratarskog nusproizvoda. Udružio se dio baranjskih seljaka u svojevrstan klaster i krenuli u izvoz. Godina na izmaku duhancima neće ostati u lijepom sjećaju, EU im nije naklonjena, ali ni druge okolnosti.

Foto: freepik.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Urod Matija Brlošić Pšenica Suncokret Leukoza Slama Izvoz Proizvodnja povrća

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!