Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 09.02.2016. 14:20

EK: Tko je problem napravio - neka ga i riješi!

Copa-Cogeca je na zahtjev Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) poslala upit Europskoj komisiji vezano za problem Mjere 4. Što kažu u sjedištu EU?

Foto: PFOS
  • 2.359
  • 249
  • 0

Prema izjavi Tajane Radić iz Odjela za regionalni razvoj, Copa-Cogeca je na zahtjev Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) svojedobno poslala upit Europskoj komisiji vezano za problem Mjere 4 (M4), odnosno mišljenje Komisije na nastale probleme oko natječaja. Spomenuto pismo Agroklub prenosi u cijelosti.

Odgovorne su hrvatske institucije

"Poštovana gospođo Neagu, s obzirom na slabu dostupnost informacija o hrvatskom slučaju, možemo Vam ponuditi slijedeći odgovor. Komisija je svjesna žalbi na ishod poziva za Mjeru 4 (M4) u Hrvatskoj. Hrvatske institucije su obaviještene o rizicima umjetnog stvaranja uvjeta u prijavama korisnika koji mogu stvoriti neprikladne troškove te koje Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD) ne može subvencionirati. Stoga je nužno poduzeti potrebne mjere kako bi se to spriječilo", naglašava se u pismu te se u istom objašnjava:

Europska komisija odgovara: Za umjetno stvaranje uvjeta pri natječajima Mjere 4 odgovorne su hrvatske institucije!

"Međutim, uz zajedničko vodstvo, na hrvatskim je institucijama da procijene konkretnu situaciju i odluče o prikladnim mjerama koje treba poduzeti s obzirom na određenu odluku, koja se također zasniva na nacionalnom zakonodavstvu."

Hrvatska može promijeniti kriterij selekcije za buduće zahtjeve

Nadalje, službe Komisije će, najavljuje se, nastaviti primjenu Programa kroz nadzor i provjere. "Naime, mjere za Program ruralnog razvoja se primjenjuju u skladu s nekoliko zahtjeva za prijedloge kako bi se njime postigli predviđeni ciljevi. Hrvatska može odlučiti promijeniti kriterij selekcije za buduće zahtjeve s obzirom na ciljeve koji su već dogovoreni u odobrenom programu.

Ako se opća pravila za odabir projekata trebaju preispitati, Republika Hrvatska može čak razmotriti i dopunu navedenog programa. U načelu, jedanput godišnje je dopuštena osnovna izmjena Programa, uz još tri šire strateške izmjene u razdoblju njegova trajanja, kao i neka odstupanja za eventualne dodatne izmjene u određenim okolnostima. Ali izmjene moraju biti opravdane na osnovi Strategije i ciljeva Programa za ruralni razvoj (RDP)", ističe se u pismu.

Koliko je vremena ostalo?

Dakako, zanimljiv je i zaključak i poruka pisma: "Vremenska ograničenja za provedbu izmjena su definirana u zakonskom okviru članka 30 Uredbe (EU) br. 1303/2013, članka 11 Uredbe (EU) br. 1305/2013 i članka 4. Provedbene uredbe Komisije (EU) br. 808/2014."

Foto: PFOS


Tagovi

Europska komisija RDP EAFRD Copa-Cogeca HPK

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]