Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni dužnici
  • 11.02.2016. 11:30

Dužničko ropstvo nije mimoišlo ni farmere

Zastupnik Ivan Sinčić u Hrvatskom saboru je govorio o konkretnim primjerima poljoprivrednika koje su uništili krediti i niske otkupne cijene.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 1.986
  • 730
  • 0

Zastupnik Ivan Sinčić na saborskoj raspravi o izvješću rada Hrvatske banke za obnovu i razvoj ispričao je nekoliko slučajeva u kojima su korisnici kredita upali, kako je rekao, u dužničko ropstvo. Nije spominjao imena, no kazao je da njihove izjave Živi zid ima snimljene, kako su s tim problemima upoznate sve institucije, ali nitko nije napravio ništa. U prvom slučaju jedan je poljoprivrednik od HBOR-a uzeo kredit za gradnju farme muznih krava te pristao da se stavi hipoteka i na kuću i na druge objekte. Izgradio je farmu i ubrzo su počeli problemi.

Od velikog gospodarstva do deložacije

"Tu se dogodio slučaj da je pala otkupna cijena mlijeka i sada ljudi zapravo rade samo kako bi vraćali taj kredit, nemaju ništa za sebe i polako rasprodaju svoju imovinu", kazao je Sinčić.

U drugom slučaju riječ je o profesionalnom ribaru iz Biograda, koji je kupio brod. I on se uputio u HBOR, no odande su ga poslali u jednu poslovnu banku, u kojoj su kreditni uvjeti bili puno lošiji od onih u HBOR-u. S obzirom da mu je novi brod trebao za posao od kojeg je živio, pristao je. No najavljena otkupna stanica riba, nikada nije otvorena u Biogradu, već je samo jedno kratko vrijeme postojala u Rijeci. I kriza je uzimala sve više maha, što je dodatno otežavalo plaćanje mjesečnih rata, da bi na kraju ribar došao u situaciju da ih više nije mogao vraćati.

Država je puno obećavala i stočarima i ribarima, a onda obećanja zaboravila

"I sad je u dužničkom ropstvu. Ne rade ni on ni supruga i čeka ih deložacija. Smatram da je netko tim ljudima trebao reći kako neće biti izgrađena otkupna stanica za ribu ili da napuštamo mljekarsku industriju odnosno puštamo je u slobodni pad, da propadne pa zato nemojte ići u kredite, jer ćete biti u dužničkom ropstvu sljedećih nekoliko desetljeća. Međutim to se nije dogodilo i zbog te nesinkroniziranosti, kao i tromosti i korupcije hrvatskih institucija, mnogo je naših građana stradalo", istaknuo je zastupnik Ivan Sinčić te dodao kako je razočaran što se raspravlja o ovako važnoj temi, a sabornica je poluprazna.

Nigdje ne opstanu svi pokrenuti projekti

SDP-ov zastupnik Tomislav Žagar replicirao mu je kazavši kako je normalno da neke od investicija, posebno one u mljekarstvu i svinjogojstvu, nisu bile dugoga vijeka, jer je nemoguće da svaki poslovni plan uspije. Ivan Sinčić, je pak i dalje ostao pri tvrdnji da je kriva država, jer ako je imala plan za razvoj poljoprivrede, morala se potruditi i da se ne stvore okolonosti zbog kojih bi proizvođači mlijeka ili svinjogojci uopće došli u situaciju da nemaju od čega vraćati kredite.

"A ne, da se, kad stvari krenu loše, država povuće iz svega toga, a seljaci nastradaju", zaključio je Sinčić, dodavši da upravo zbog solidarnosti s njima, neće poduprijeti izvješće o radu spomenute banke.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Ivan Sinčić Živi zid Dužničko ropstvo Deložacija Mljekarstvo Svinjogojstvo Tomislav Žagar


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]