Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni dužnici
  • 11.02.2016. 11:30

Dužničko ropstvo nije mimoišlo ni farmere

Zastupnik Ivan Sinčić u Hrvatskom saboru je govorio o konkretnim primjerima poljoprivrednika koje su uništili krediti i niske otkupne cijene.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 1.986
  • 730
  • 0

Zastupnik Ivan Sinčić na saborskoj raspravi o izvješću rada Hrvatske banke za obnovu i razvoj ispričao je nekoliko slučajeva u kojima su korisnici kredita upali, kako je rekao, u dužničko ropstvo. Nije spominjao imena, no kazao je da njihove izjave Živi zid ima snimljene, kako su s tim problemima upoznate sve institucije, ali nitko nije napravio ništa. U prvom slučaju jedan je poljoprivrednik od HBOR-a uzeo kredit za gradnju farme muznih krava te pristao da se stavi hipoteka i na kuću i na druge objekte. Izgradio je farmu i ubrzo su počeli problemi.

Od velikog gospodarstva do deložacije

"Tu se dogodio slučaj da je pala otkupna cijena mlijeka i sada ljudi zapravo rade samo kako bi vraćali taj kredit, nemaju ništa za sebe i polako rasprodaju svoju imovinu", kazao je Sinčić.

U drugom slučaju riječ je o profesionalnom ribaru iz Biograda, koji je kupio brod. I on se uputio u HBOR, no odande su ga poslali u jednu poslovnu banku, u kojoj su kreditni uvjeti bili puno lošiji od onih u HBOR-u. S obzirom da mu je novi brod trebao za posao od kojeg je živio, pristao je. No najavljena otkupna stanica riba, nikada nije otvorena u Biogradu, već je samo jedno kratko vrijeme postojala u Rijeci. I kriza je uzimala sve više maha, što je dodatno otežavalo plaćanje mjesečnih rata, da bi na kraju ribar došao u situaciju da ih više nije mogao vraćati.

Država je puno obećavala i stočarima i ribarima, a onda obećanja zaboravila

"I sad je u dužničkom ropstvu. Ne rade ni on ni supruga i čeka ih deložacija. Smatram da je netko tim ljudima trebao reći kako neće biti izgrađena otkupna stanica za ribu ili da napuštamo mljekarsku industriju odnosno puštamo je u slobodni pad, da propadne pa zato nemojte ići u kredite, jer ćete biti u dužničkom ropstvu sljedećih nekoliko desetljeća. Međutim to se nije dogodilo i zbog te nesinkroniziranosti, kao i tromosti i korupcije hrvatskih institucija, mnogo je naših građana stradalo", istaknuo je zastupnik Ivan Sinčić te dodao kako je razočaran što se raspravlja o ovako važnoj temi, a sabornica je poluprazna.

Nigdje ne opstanu svi pokrenuti projekti

SDP-ov zastupnik Tomislav Žagar replicirao mu je kazavši kako je normalno da neke od investicija, posebno one u mljekarstvu i svinjogojstvu, nisu bile dugoga vijeka, jer je nemoguće da svaki poslovni plan uspije. Ivan Sinčić, je pak i dalje ostao pri tvrdnji da je kriva država, jer ako je imala plan za razvoj poljoprivrede, morala se potruditi i da se ne stvore okolonosti zbog kojih bi proizvođači mlijeka ili svinjogojci uopće došli u situaciju da nemaju od čega vraćati kredite.

"A ne, da se, kad stvari krenu loše, država povuće iz svega toga, a seljaci nastradaju", zaključio je Sinčić, dodavši da upravo zbog solidarnosti s njima, neće poduprijeti izvješće o radu spomenute banke.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Ivan Sinčić Živi zid Dužničko ropstvo Deložacija Mljekarstvo Svinjogojstvo Tomislav Žagar


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]