Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Findri
  • 12.08.2016. 12:00

Dreniranje = dugoročno isplativa investicija

Dreniranje dugoročno donosi povećanje prinosa, a osim toga biljka je otpornija, tlo je rahlije, a smanjen je i unos dušika.

  • 4.653
  • 191
  • 0

Svaki poljoprivredni proizvođač, malen ili velik, pokušava na svojim površinama ostvariti što veći prinos. Agrotehnika pri tome ima najznačajniju ulogu, ali na nekim površinama velik utjecaj na prinos ima voda koja se zadržava na poljima. Jedan od načina rješavanja tog problema je dreniranje poljoprivrednih površina.

Koji su razlozi za dreniranje površina?

Ovogodišnji sajam Cereals prikazao je i neka rješenja dreniranja površina. Pored prikazanih rješenja kako se različitom opremom može vršiti dreniranje prikazani su i rezultati dreniranja koje su dobile pojedine tvrtke.

Površina koja nije drenirana te se na njoj zadržava voda

Dreniranje je investicija koja dugoročno daje povećanje prinosa. Pri tome su razlozi zašto se vrši dreniranje:

  • povećan prinos na zemljištu i poboljšana kvaliteta biljaka -> prema višegodišnjim podacima prosječno se povećava prinos za 25-35%.
  • tlo je više rahlo -> sadrži više kisika u unutrašnjosti i tako se stvara bolja struktura tla
  • korijen biljke je veći i prodire dublje - biljka je manje osjetljiva za vrijeme sušnih razdoblja
  • smanjen gubitak dušika - drenirano tlo je prije suho i na taj način se dušik koji je predan biljkama bolje iskoristi
  • ujednačen prinos na polju - neke od studija pokazuju da je razlika u prinosu kod dreniranih površina do 18% za razliku od površina koje nisu drenirane kod kojih je razlika u prinosu i do 46%
  • povećanje vremenskog okvira za izvođenje agrotehničkih operacija -> drenirana površina brže će biti suha nakon padalina što povećava vremenski okvir za izvođenje slijedeće radne operacije
  • manji troškovi goriva -> mokro i vlažno tlo teže je za obradu i u tim radnim operacijama troši se više goriva
  • povećana vrijednost zemljišta - jednokratan trošak dreniranja vraća se kontinuirano iz godine u godinu.

Od ideje do realizacije!

Kanalokopač s direktnim ulaganjem cijevi Shelton

Nakon što poljoprivredni proizvođač izrazi želju za obradom površine organizira se sastanak kako bi se preciznije upoznali s cijelom površinom. Veoma važno je da površina koja se drenira okružena kanalom, tj. kanalima kako bi postojala mogućnost da se voda odvede s polja.

U slučaju da je prvi zahtjev ispunjen pristupa se snimanju terena. Postupak se vrši korištenjem GPS tehnologije i naprednih programa za obradu podataka. Tim procesom se prikupljaju topografski podaci s polja za kasniju analizu. Dobiveni podaci se obrađuju i zajedno komentiraju s vlasnikom zemljišta.

Pri tome je vrlo bitno slušati i razmišljanja vlasnika zemljišta budući on sam najbolje poznaje svoje površine. U toj fazi određuje se položaj kanala za dreniranje. Slijedi dogovor oko realizacije i naravno sama realizacija posla. Za izvođenje samog posla koristiti se različita oprema - od jednostavnih plugova ili kanalokopača koji istovremeno mogu postavljati cijevi za drenažu pa do samohodnih strojeva za postavljanje cijevi.

Samohodni kanalokopač Mastenbroek

Probno dreniranje od sada i u Hrvatskoj

Položaj vozila i trenutne visine na GPS uređaju

Od ove godine tvrtka Findri d.o.o. započinje s aktivnostima na dreniranju površina. U ovom trenutku u probnom postavljanju drenažnih cijevi naći će se 5 različitih polja s lokacijama na različitim mjestima u Hrvatskoj. Radi se o površinama različitih veličina, od 2,6 ha - 13 ha, površinama koje su već drenirane kao i one koje do sada nisu imale nikakav tretman vezano za dreniranje. U ovom trenutku snimljeno je nekoliko polja, a ovdje prikazujemo rezultate nakon prvog snimanja terena.

Za snimanje je korištena GPS oprema proizvođača Ag Leader s visokopreciznom antenom pri čemu je korekcija signala dobivena uz pomoć NTRIP mreže. Oprema je montirana na ATV vozilo te je snimanje provedeno u razmacima od 15 metara. Provednim snimanje i kasnijom obradom podataka u posebnom programu dobivena je precizna informacija o topografskim visinama polja.

Topografska slika polja dobivena visokopreciznom antenom gdje je točnost po Z osi u rasponu 4-8 cm daje izvrsnu podlogu za vođenje razgovora s vlasnikom polja i određivanja lokacija drenažnih kanala.

Topografska slika polja u 2D i 3D prikazu

Slijedi iduća faza - izvođenje drenažnih kanala i postavljanje cijevi koje će biti realizirano krajem srpnja/početkom kolovoza. Za tu namjenu koristit će se oprema tvrtke Soil Max. Oprema kojom će se postavljati drenažne cijevi je plug Soil Digger ZD48.

Na FarmShow-u pogledajte opremu uživo!

Nakon postavljanja drenažnih cijevi na različitim lokacijama u Hrvatskoj pratit će se ponašanje novopostavljenih drenažnih kanala u idućih nekoliko mjeseci. U kontaktu s vlasnicima polja dobivene će rezultate tvrtka Findri prezentirati širem krugu zainteresiranih poljoprivrednika. Vjerujuju u pozitivne učinke dreniranja te od iduće godine planiraju nuditi uslugu kompletne izrade dreniranja: od snimanja terena, izrade 3d slike terena, definiranja položaja drenažnih kanala i njihovog postavljanja.

U ovoj sezoni, zbog kratkoće vremena, u mogućnosti su osigurati samo uslugu snimanja terena i obrade slika.

Stroj za postavljanje drenažnih cijevi biti će prikazan ove godina na sajmu Farmshow koji se održava od 26.-28. kolovoza na lokaciji sportske zračne luke u Čepinu gdje možete saznati više informacija o svim proizvodima tvrtke Findri, a u nastavku pogledajte video materijal o polaganju cijevi za dreniranje.


Tagovi

Dreniranje Povećanje prinosa FarmShow Agrotehnika Shelton GPS tehnologija Ag Leader Drenaža


Partner

Findri d.o.o.

Zagrebačka 76a, 10360 Sesvete, Hrvatska
tel: +385 1 2012 851, e-mail: findri@findri.hr web: http://www.findri.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]