Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 16.07.2014. 08:30

Dok zalihe soje rastu, cijene padaju!

Prognoze zaliha konstantno rastu, tržišna cijena pada, a time i izvoz! Dokle tako?

  • 525
  • 71
  • 0

Iz ovotjednog izvještaja sa svjetskog tržišta doznajemo kako su cijene žitarica i uljarica i dalje u padu. Usjeve nazivaju skoro pa savršenima pa prognoze zaliha konstantno rastu, što cijenu dodatno ruši. Kanada još uvijek čeka ukupni zbroj štete od poplava, a Argentinci se bore sa stopom inflacije i najavljuju štrajk koji bi mogao zaustaviti izvoz.

Usjevi kukuruza u SAD-u skoro pa savršeni - cijena ponovo pada!

Tržišni sentiment globalnog uroda žitarica i dalje ostaje pozitivan, s trendom opadanja cijena. Europska komisija prošli tjedan predvidjela je povećanje uroda pšenice za 1.9 %, na 139 Mt, što je 7 % iznad petogodišnjeg prosjeka.

Posljednja izvješća američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) javljaju kako je globalna proizvodnja kukuruza povećana zbog povećanog brazilskog prinosa (veći za 2 Mt). S druge strane, potražnja je smanjena, zbog slabije upotrebe stočne hrane u SAD-u (manja za 3 Mt). Tržište je vrlo brzo odreagiralo na izvještaj pa su cijene kukuruza opet smanjene. Cijena pšenice u Velikoj Britaniji pala je na 129.25 £/t. Kako su se nastavili povoljni uzgojni uvjeti diljem SAD-a, cijena kukuruza mogla bi pasti još i više, obzirom na činjenicu da sa terena javljaju kako su usjevi skoro pa savršeni.

Zalihe soje sve veće, a cijene sve manje

Cijene uljarica također su u kontinuiranom padu zahvaljujući prognozama o ovosezonskim visokim zalihama. Glavna tema rasprave je činjenica da bi ponuda i potražnja trebale dobiti veći značaj nakon što se nakon žetve uspostave proizvodni rezultati. Cijena uljane repice u Francuskoj pala je ispod 330 €/t, ali polako se vraća iznad te brojke. Mjesečni USDA izvještaj ponude i potražnje koji je izdan prošli petak (11. srpnja), najavio je ponovno povećanje zaliha soje, što će opet dovesti do pada cijena tako da se proizvođači nadaju kako će zalihe za 2014./15. ipak biti malo slabije, kako bi se dobilo na cijeni. Sa cijenom, pada i izvoz soje iz SAD-a - manji je za 1 Mt nego prošle godine u ovo vrijeme.

Prema najavama nezavisne prognostičke službe za uljarice, ulje i hranu, Oild World, prognoza uroda uljane repice u zemljama EU porasla je na rekordnih 22.7 Mt, što je 1.5 Mt više nego prošle godine. Služba također navodi kako bi velike poplave u Kanadi mogle oštetiti između 10 i 20 % njihovih nasada uljane repice i pšenice.

Informacijama po svijetu

Zalihe palminog ulja drugog najvećeg svjetskog proizvođača ovog dobra, Malezije, pale su više no očekivano pa su krajem lipnja iznosile 1.66 Mt, što je prvi pad unazad 4 mjeseca. Jednom kada je tržište reagiralo na povećanu proizvodnju uljarica, finiji proizvodi, poput palminog ulja, mogli bi imati veći utjecaj na cijenu uljarica.

Tjedne oborine u Indiji tijekom razdoblja monsuna, koje je ključno u poljoprivrednoj proizvodnji, povećale su zabrinutost za mogućim sušama. Slabi monsuni mogu srezati izvoz i pojačati potrebu za uvozom.

Nacionalni statistički ured objavio je da se kineski prinos žitarica ovo ljeto povećao za 3.6 % u odnosu na prošlu godinu, kao rezultati povećanja uzgojnih područja pa time i uroda.

Argentinski vozači prijete štrajkom koji planiraju pokrenuti od 21. srpnja pa nadalje, što bi moglo utjecati na dostavu žitarica u glavne izvozne luke. Argentina se bori sa stopom inflacije koja ove godine iznosi oko 30 %.

Pojašnjenje iskazanih veličina:

* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

www.depositphotos.com, Goodluz


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište Žitarice Uljarice Kukuruz Soja Pšenica Palmino ulje SAD Kanada Argentina Malezija Tržišni sentiment Pad cijena Zalihe žitarica

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]