Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 04.03.2015. 07:15

Dodatna potpora za mlade poljoprivrednike!

Plaćanje za mlade poljoprivrednike dodjeljuje se za razdoblje od najviše pet godina, ovisno o tome koliko je punih godina prošlo od osnivanja ili preuzimanja gospodarstva, pa do prve godine podnošenja zahtjeva za potporu.

  • 12.350
  • 1.024
  • 0

U okviru izravnih plaćanja 2015.-2020. godine, novi mladi poljoprivrednici koji imaju osnovna prava na plaćanje, mogu ostvariti dodatnu potporu po hektaru, no najviše za 25 hektara.

Ovisno o broju prava, odnosno hektara s kojima raspolaže, mladi poljoprivrednik koji obrađuje pet hektara, dobit će dodatna plaćanja za pet ha, a mladi poljoprivrednik koji obrađuje 50 ha dobit će dodatna plaćanja za 25 ha.

Tko je mladi poljoprivrednik?

Mladim poljoprivrednikom smatra se osoba rođena nakon 01. siječnja 1975. godine, upisana kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva nakon 01. siječnja 2010. godine, bilo da je osnovala novo poljoprivredno gospodarstvo kao nositelj ili preuzela kao nositelj postojeće poljoprivredno gospodarstvo.

Pravna osoba također može ispuniti uvjete za potporu za mlade poljoprivrednike ukoliko njezin nositelj ispunjava navedene uvjete i ima kontrolu nad pravnom osobom, npr. odgovorna je osoba unutar pravne osobe, o čemu će morati dati dokaze. Plaćanje za mlade poljoprivrednike dodjeljuje se za razdoblje od najviše pet godina, ovisno o tome koliko je punih godina prošlo od osnivanja ili preuzimanja gospodarstva, pa do prve godine podnošenja zahtjeva za potporu za mlade poljoprivrednike i to:

  • ako je mladi poljoprivrednik postao nositelj gospodarstva u razdoblju 01.01.2014.-15.05.2015. i podnosi zahtjev u 2015. ili 2016. godini: na 5 godina,
  • ako je postao nositelj u 2013. i podnosi zahtjev u 2015. godini: na 4 godine,
  • ako je postao nositelj u 2012. i podnosi zahtjev u 2015. godini: na 3 godine,
  • ako je postao nositelj u 2011. i podnosi zahtjev u 2015. godini: na 2 godine,
  • ako je postao nositelj u 2010. i podnosi zahtjev u 2015. godini: na 1 godinu,
  • ako postane nositelj nakon 16. svibnja 2015. i podnese zahtjev u 2016.: na 5 godina,
  • ako postane nositelj nakon 16. svibnja 2015. i podnese zahtjev u 2017.: na 4 godine.

Obrazovanje mladih poljoprivrednika

Mladi poljoprivrednik mora imati barem srednjoškolsko obrazovanje poljoprivrednoga, prehrambenog ili veterinarskog smjera ili završen jedan od stručnih poljoprivredno-prehrambenih programa obrazovanja, verificiranog od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kao što su programi za ratara, voćara, povrćara, vinogradara - vinara, vrtlara, maslinara, pčelara-medara ili uzgajivača ovaca ili u prvoj godini podnošenja zahtjeva upisati, pa do kraja slijedeće godine podnijeti dokaz o završetku jednog od stručnih programa obrazovanja verificiranog od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ili tečaja financiranog iz Mjere 1 Programa ruralnog razvoja.

Iznos plaćanja po hektaru jednak je za sve mlade korisnike u RH i iznosi 25 % nacionalnog iznosa izravnih plaćanja koji će ovisiti o ukupnom broju hektara u RH za koji će biti zatražena potpora u 2015. godini. Iznos će biti automatski dodan uz osnovna prava na plaćanje za prve hektare do najviše 25 ha i mladi poljoprivrednici će trebati Agenciji za plaćanja dostaviti dokaze o stručnom obrazovanju.

Ruralni razvoj i potpora za mlade poljoprivrednike početnike

"Uz navedenu potporu iz Programa izravnih plaćanja, mladi poljoprivrednici početnici mogu ostvariti i jednokratni iznos potpore za početak poljoprivredne proizvodnje u okviru Programa ruralnog razvoja (Mjera 6, Podmjera 6.1.) pri čemu iznos potpore ovisi o poslovnom planu i biti će isplaćen u tri rate", ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Detaljnije informacije o potpori za mlade iz Programa Izravnih plaćanja možete dobiti u Ministarstvu poljoprivrede na brojevima telefona 01/6106-697 kod Mirjane Kovačić, e mail: mirjana.kovacic@mps.hr i na 01/6106-678 kod Ivane Čorni, e mail: ivana.corni@mps.hr


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Dodatnu potporu 25 hektara Nositelj poljoprivrednog gospodarstva Novo gospodarstvo Pravna osoba Odgovorna osoba Dokaze Pet godina 16. svibnja 2015. Srednjoškolsko obrazovanje Stručnih poljoprivredno-prehrambenih programa


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!