Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pregled prskalica
  • 14.09.2016. 19:00

Do kraja 2016. obavite atestiranje prskalica!

Nakon 26.11.2016. godine neće se smjeti koristiti strojevi za primjenu pesticida ukoliko nisu pregledani i nemaju valjani znak o obavljenom pregledu.

Foto: agro-lab.hr
  • 3.154
  • 333
  • 0

Osim o vanjskim čimbenicima, uspješno djelovanje pesticida ovisi i o ispravnosti rada prskalice. Kako ne bi došlo do prekomjernog raspršivanja te zagađivanja okoliša, potrebno je obaviti atestiranje prskalica.

Podsjećamo vas da strojevi za primjenu pesticida koje koriste profesionalni korisnici pesticida moraju biti najmanje jednom pregledani do 26.11.2016. godine! Nakon ovoga datuma se neće smjeti koristiti ukoliko nisu pregledani i ako nemaju valjani znak o obavljenom pregledu. Cijene pregleda ovise o radnom zahvatu prskalice i broju mlaznica i kreću se od 400,00 do 800,00 kuna bez PDV-a.

Prskalice i raspršivači podliježu redovitom pregledu najmanje jednom u razdoblju od tri godine. Znak o pregledu izdaje se također na razdoblje od tri godine.

Cijene pregleda ovise o radnom zahvatu prskalice i broju mlaznica i kreću se od 400,00 do 800,00 kuna bez PDV-a.

Uvjeti i priprema prskalica za pregled

Vlasnici ili korisnici strojeva za primjenu pesticida moraju prije pregleda temeljito očistiti prskalice i raspršivače iznutra i izvana. Spremnik za škropivo mora biti napunjen čistom vodom najmanje do polovice njegove zapremnine. Korištena voda pri pregledu bit će nakon završetka pregleda vraćena u spremnik za škropivo. Takva voda može se koristiti kod prve sljedeće pripreme škropiva.

Na mjesto pregleda treba sa sobom ponijeti valjani osobni identifikacijski dokument s ispravnom adresom. Na mjesto pregleda potrebno je donijeti i tehničke podatke o prskalici ili raspršivaču (proizvođač, godina proizvodnje, model, serijski broj ako je dostupan).

Detaljnije informacije o pripremi strojeva prije službenog pregleda ovlaštene ispitne stanice navest će u obavijesti o obavljanju pregleda. Ako obavijesti ne sadrže takve informacije upućujemo vas da takve informacije zatražite od ovlaštene ispitne stanice koja je dala obavijest i najavila pregled, stoji na stranici Ministarstva poljoprivrede.

Ovlaštena Ispitna stanica Agro-Lab d.o.o.

Tvrtka Agro-Lab d.o.o. je ovlaštena Ispitna stanica koja provodi pregled i certificiranje uređaja za primjenu pesticida.

Nakon obavljenog pregleda, Ispitna stanica dodjeljuje uređaju za primjenu pesticida znak o obavljenom redovitom pregledu kojim se potvrđuje da je isti zadovoljio sve zdravstvene, sigurnosne i ekološke zahtjeve, a s ciljem postizanja visoke razine zaštite ljudi i okoliša (Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, NN 142/12, članak 40. i Prilog II).

Najčešće greške na uređajima za primjenu pesticida

Neke od najčešćih grešaka na uređajima su:

  • nezaštićeno pogonsko vozilo,
  • poklopac spremnika ne brtvi,
  • neispravan manometar,
  • neispravan regulator tlaka,
  • neujednačen mlaz iz mlaznica,
  • začepljene mlaznice,
  • crpka proizvodi preveliku buku,
  • loše miješanje u spremniku prskalice

Ostale greške, cjenik atestiranja, kao i savjete kako pripremiti strojeve za pregled pronađite na web stranici Agro-Lab d.o.o. te dogovorite pregled na vrijeme.

Foto: agro-lab.hr


Tagovi

Prskalice Atestiranje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Agro-Lab d.o.o.

Krste Frankopana 9/A, 32221 Nuštar, Hrvatska
tel: +385 (0) 98 561 599, e-mail: info@agro-lab.hr web: http://www.atestiranje-prskalica.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs