Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski parlament
  • 21.05.2015. 10:20

Diskriminacija mladih hrvatskih poljoprivrednika

Mladi hrvatski poljoprivrednici i oni koji su tek počeli obavljati poljoprivrednu djelatnost, nisu mogli koristiti novčana sredstva iz proračuna EU u okviru programa osnovnih ili jedinstvenih plaćanja, a diskriminirani su i odredbom, kojom se propisuje da od osnutka OPG-a, pa do podnošenja prvoga zahtjeva, mora proći pet godina.

Foto: depositphotos.com
  • 702
  • 116
  • 0

Diskriminacija mladih poljoprivrednika samo je jedan od brojnih problema s kojima se hrvatski poljoprivredni proizvođači susreću zbog nedovoljne komunikacije Vlade s Europskom unijom, a koje je potrebno hitno početi rješavati, kako bi hrvatska sela nastavila živjeti, hrvatski seljaci imali dostojanstveni život, a hrvatski proizvodi postali konkurentni.

Kazala je to, između ostaloga, naša zastupnica u Europskom parlamentu, Marijana Petir, na plenarnoj sjednici održanoj u Strasbourgu, upozoravajući na diskriminaciju mladih hrvatskih poljoprivrednika te pozivajući na njihovu zaštitu i jednakopravnost.

Depopulacija ruralnih područja

Petir je podsjetila, kako prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, mladi hrvatski poljoprivrednici i poljoprivrednici koji su tek počeli obavljati poljoprivrednu djelatnost, nisu mogli koristiti novčana sredstva iz proračuna Europske unije, a u okviru programa osnovnih ili jedinstvenih plaćanja.Također je dodala kako su diskriminirani odredbom, kojom se propisuje da od osnutka poljoprivrednog gospodarstva, do podnošenja prvoga zahtjeva, mora proći pet godina.

Inače, problem depopulacije ruralnih područja, upozorila je Petir, osim u Hrvatskoj, izražena je i u drugim državama članicama na jugoistoku Europske unije.

"Zadržavanje mladih na selu te uključivanje i njihov angažman u poljoprivrednim djelatnostima, presudni su za sprečavanje tih negativnih kretanja, kako bi se kvaliteta života, s potrebnom razinom usluga u ruralnim područjima, zadržala na postojećoj razini ili unaprijedila", naglasila je Petir.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Selo Marijana Petir Strasbourg Plenarna sjednica Prvi zahtjev Depopularizacija Jugoistok Europske unije Ruralna područja


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo