Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisni kukci
  • 21.07.2013.

Demonstracija programa "Operacija Polinator"

"Operacija Polinator" poljoprivredne proizvođače na praktičan način potiče i uči stvarati staništa za korisne kukce na svojim poljoprivrednim površinama

  • 451
  • 44
  • 0

Syngenta ulaže ogroman trud u pronalaženje novih inovativnih rješenja u poljoprivredi, visokom tehnologijom i brojnim pokusima stječe nova iskustva i znanja. Uvode nove, bolje sorte i hibride te nude bolja rješenja u zaštiti bilja, kako bi poboljšali prinose i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda.

Osim želje za što većom produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, prepoznaju i važnost očuvanja i brige za okoliš.

Syngenta Hrvatska stoga se pridružila mnogim europskim zemljama i pokrenula projekt "Operacija Polinator" - jedinstven u Hrvatskoj - kako bi razvojem vlastitih znanja i iskustava razvijala i svijest poljoprivrednika o važnosti zaštite i poboljšanja bioraznolikosti, poboljšanja prinosa kultura i njihove kvalitete, a sve s ciljem osiguranja održive ravnoteže između moderne poljoprivrede i okoliša.

Cilj projekta "Operacija Polinator" je osigurati stanište u kojem će živjeti i hraniti se korisni kukci - oprašivači.

Projekt “Operacija Polinator” u Hrvatskoj je pokrenut 2012. godine na dvijema lokacijama - u Koprivničkim Bregima i Valpovu. Projekt je tada predstavljen na Centralnim danima polja gdje ga je vidjelo ukupno 700 uzvanika - poljoprivrednika i distributera. Veliki interes pokazali su i novinari koji su prisustvovali na tim događanjima, tako da su tekstovi o našem projektu bili objavljeni i u najtiražnijim novinama za poljoprivrednike kao i na web portalima.

Korisni kukci - oprašivači

S projektom su uspješno nastavili i u 2013. godini. Kao priprema za sezonu 2013. informacija o projektu “Operacija Polinator” objavljena je u Syngentinim brošurama koje su tiskane u 15000 primjeraka i podijeljene širom cijele Hrvatske.

Korak dalje u ovom projektu je ostvarenje suradnje s Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima. Ove godine projektom su obuhvaćene tri lokacije - uz lokaciju na Visokom gospodarskom učilištu tu je lokacija iz 2012. godine u Koprivničkim Bregima, te lokacija u Suhopolju. Ukupno je ovim projektom zasijan 1 ha površina u Hrvatskoj. Ove godine, ponovno su projekt predstavili na Centralnim danima polja gdje ga je vidjelo više od 700 poljoprivrednika iz Hrvatske i Slovenije. Događaj je popratila i nacionalna televizija te je o Operaciji Polinator snimljen i prilog koji je objavljen u najgledanojoj emisiji za poljoprivrednike 16. lipnja 2013. godine.

Obzirom na veliki interes za “Operaciju Polinator” - odlučili su ga predstaviti i nadležnim institucijama, obzirom da je u Ministarstvu poljoprivrede nedavno osnovan novi odjel pod nazivom - Odjel za održivu uporabu pesticida. Poziv je upućen predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Zavoda za zaštitu bilja i Savjetodavnoj službi.

Pčelinja ispaša

Predstavljanje projekta i obilazak lokacija održano je 5. srpnja 2013. godine. Program je obuhvatio okupljanje na Visokom gopodarskom učilištu u Križevcima gdje je uzvanicima Siniša Jelovčan, dr. sci. (Field Expert Lead Adriatics) prezentirao projekt Operacija Polinator. Osim ovog projekta, Rozalia Pecze (Technical Head, Territory South-East Europe) uzvanicima je prezentirala i druge Syngentine projekte - Soil management, Heliosec, Interra farm etc. Nakon prezentacija razvila se zanimljiva diskusija iz koje je bilo očito da su svi ovi projekti vrlo zanimljivi i korisni za poljoprivredu u cjelini.

Nakon Križevaca - krenuli su na lokaciju u Koprivničkim Bregima gdje su uzvanici mogli vidjeti traku s Operacijom Polinator. Na ovoj lokaciji dočekali su nas pčelari koji su također pokazali veliki interes za ovaj projekt te su uz samu traku Operacije Polinator postavili košnice kao najbolju potporu ovom projektu. Na samom polju razvila se vrlo korisna diskusija s čitavim nizom prijedloga kako i na koji način ovaj projekt može biti koristan za sve sudionike u poljoprivredi. Upravo se od pčelara tijekom diskusije moglo čuti za njihovu zabrinutost glede manjka pčelinje paše, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Zbog toga smo od predstavnika pčelarske udruge primili poziv za organizaciju jednog savjetovanja tijekom jeseni upravo o projektu Operacija Polinator, koji se svakako nameće kao jedno od rješenja.

U nastavku članka možete pogledati video prilog "Operacija Polinator" te foto galeriju.

Syngenta Agro d.o.o.
10000 Zagreb
Samoborska 147


Tagovi

Operacija Polinator Korisni kukci Stanište Oprašivači Pčelinja paša


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]