Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna komora
  • 01.05.2016. 07:30

Davor Romić vs. hrvatska poljoprivreda

Ako se usvoji barem polovica zahtjeva, prvi rezultati već na jesen!

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
  • 3.900
  • 414
  • 0

Združeni poljoprivrednici u ponedjeljak bi se trebali naći za istim stolom u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) s ministrom Davorom Romićem. Na sastanak su pozvane brojne udruge koje predstavljaju sve poljoprivrednike, od voćara, povrćara, ratara, mljekara.

Cilj je HPK uključiti neprofitne organizacije u rad sektorskih odbora te povezivanje istih s odborima Copa-Cogeca, europske organizacije poljoprivrednika koja uvelike utječe na donošenje zakona u srcu EU.

Prvi pomaci već na jesen

Predsjednik seljačke udruge Baranjska brazda Petar Pranjić vjeruje kada bi se barem polovica proslijeđenih zahtjeva s nedavno održanog sastanka Stožera za zaštitu i obranu hrvatske poljoprivrede usvojila, da bi onda prvi vidljivi pomaci bili već ove jeseni.

"Moramo konačno krenuti zdravim korakom jer, ako se to ne dogodi, na kraju godine ćemo kao ratnici moći prebrojavati prazne čahure, ranjene i mrtve i vidjeti koliko nas je još ostalo. To ne želimo. Stoga je potrebno zaustaviti ovakav način raspoređivanja novca iz EU fondova jer je 95% njega podijeljeno velikim kompanijama. Ako se tako nastavi, idućih sto godina nećemo vidjeti ni centa“, priča Pranjić.

U utrci s kompanijama nemamo šanse

On smatra kako OPG-ovi i manji poljoprivrednici nisu ravnopravni u toj raspodjeli jer su stavljeni uz bok velikim kompanijama.

"To je kao da mene stave da trčim sa sprinterom Usain Boltom na 100 metara. Normalno je da će me optrčati dva puta i opet stići prvi. Tako je i ovdje. Treba obustaviti sve projekte i mjere, napraviti reviziju kako bi se vidjelo tko je dobio novca, kako se dijelio jer su se naknadno donosile neke odluke u tijeku prijave projekata", ukazuje ovaj baranjski farmer napominjući kako je sve to već prijavljeno u Bruxelles koji će dati nalog za obavljanje revizije jer se novac za ruralni razvoj, selo i opstojnost malih ljudi ne može proslijediti velikim kompanijama. Smatra to protuzakonitim, zbog čega bi neki mogli i odgovarati.

Zemlja se dodjeljuje po kafićima

Dodaje kako na ovakav način poljoprivrednici više ne mogu funkcionirati kada se zemlja dodjeljuje po kafićima. Poticaji će, također, doći na red, kaže, jer poljoprivrednici zahtjevaju da se isplaćuju isto kao i u Europskoj uniji.

"Prije nekoliko dana smo imali mraz. Oštećeno je povrće, usjevi soje, kukuruza, šećerne repe gdje će biti i presijavanja, a o tome nitko ne govori. Da smo imali te novce, sijali bi ranije, prije bi niknulo i ne bi došlo do šteta. Ovako smo radili s novcem koji smo imali", ističe čelnik Baranjske brazde koji ovu Vladu osobno doživljava kao na staklenim nogama, a budući pomake nisu vidjeli, odlučili su se za ovakve korake.

Ministru ćemo pružiti ruku pomoći

"U ponedjeljak bi situacija trebala biti jasnija u kojem smjeru idemo i što će ministar poduzeti, hoće li prihvatiti naše zahtjeve. Mislim kako oklijevanja više nema jer smo dotaknuli dno dna", kaže Pranjić koji ministra Romića, ipak, doživljava kao stručnjaka i čovjeka koji ima volje što je dokazao i čestim dolascima u Slavoniju u vremenu od kada je imenovan na to mjesto.

"Čovjek je stručnjak, magistar za stvari u navodnjavanju, ali nije za ove probleme. No, tu smo mi da mu pružimo ruku, kao i on nama te da ih zajednički počnemo otklanjati korak po korak, pa konačno počnemo zdravo raditi i poslovati", zaključuje predsjednik Baranjske brazde.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL


Tagovi

Baranjska brazda Petar Pranjić Ministarstvo poljoprivrede Davor Romić Hrvatska poljoprivredna komora Sastanak Zemlja Mraz Usjev Povrće


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo