Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne zadruge
  • 05.02.2015. 13:45

Da mali ne bi morali sami - tu su zadruge!

U Europi poljoprivredne zadruge imaju 60 tržišnog udjela proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda te 50 udjela u nabavi sirovina

Foto: depositphotos.com,
  • 924
  • 322
  • 0

"Zadruga je dragovoljno, otvoreno, samostalno i neovisno društvo kojim upravljaju njezini članovi, a svojim radom i drugim aktivnostima ili korištenjem njezinih usluga, na temelju zajedništva i uzajamne pomoći ostvaruju, unapređuju i zaštićuju svoje pojedinačne i zajedničke gospodarske, ekonomske, socijalne, obrazovne, kulturne i druge potrebe i interese i ostvaruju ciljeve zbog kojih je zadruga osnovana", definira pojam zadruge Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo.

Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zadrugama (Narodne novine, 76/14) osnovan je Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo te u sudski registar kao pravni sljednik Hrvatskog saveza zadruga. Zadruge kao organizacijski oblik postoje više od dvjesto godina, a njihova dugovječnost leži u činjenici da one odgovaraju potrebama zajednica, a ne profitnim ciljevima investitora. Aktivno su prisutne u svim zemljama i smatra se da imaju ključnu ulogu u smanjenju tržišnih nestabilnosti.

Jesi li za suradnju?

U Europi - svaka je peta osoba član zadruge, a one sudjeluju svim sferama života – od poljoprivrede, sporta, farmaceutike, usluga osiguranja, zadruga civilnoga društva. Smatra se da je u Europi trenutno registrirano 260.000 zadruga, a Ujedinjeni narodi proglasili su 2012. godinu Međunarodnom godinom zadruga.

Nažalost, važnost zadruga u Hrvatskoj još uvijek nije dovoljno prepoznata i često ima negativnu političku konotaciju. Ipak, najveći broj zadruga i dalje su poljoprivredne zadruge. U Europi poljoprivredne zadruge imaju 60% tržišnog udjela proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda te 50% udjela u nabavi sirovina. Udruživanje itekako može biti dobar i uspješan model poslovanja.

Činjenice koje o zadrugama možda niste znali:
1. U Finskoj je 78% stanovništva učlanjeno u zadruge.
2. U Belgiji je svaka peta ljekarna zapravo zadruga.
3. U Poljskoj svaka treća osoba živi u kući koja je vlasništvo zadruge.
4. Zadruge u Francuskoj osiguravaju milijun radnih mjesta, što čini 3,5% zaposlenih u toj zemlji.
5. U Italiji je 50% sektora poljoprivrednih proizvoda u rukama zadruga.

Zašto osnovati zadrugu?

Malim poljoprivrednim proizvođačima upravo sudjelovanje u zadruzi može olakšati ili poboljšati nastup na tržištu. Zadrugom je primjerice moguće tržištu osigurati dovoljne količine proizvoda, koje kao samostalni gospodarski subjekti ne bi mogli jamčiti. Putem zadruge moguće je i povoljnije nabaviti repromaterijal, budući da se on nabavlja na veliko. Sudjelovanjem u zadruzi članovi nemaju obvezu pojedinačno voditi knjigovodstvo i plaćati knjigovodstvene usluge, već to zadruga čini za njih.

Zadruge u Europi predstavljaju:

123 milijuna članova 5.400.000 zaposlenika 16.000 poduzeća

Na zajednički interes svih zadrugara moguće je nabaviti i zajedničku mehanizaciju, koja bi u nekim slučajevima malim gospodarstvima bila preskupa investicija. Zajedničku mehanizaciju koriste svi članovi ravnopravno prema svojim potrebama, a zadruga osigurava i logistiku.

Zadrugu u Hrvatskoj može osnovati najmanje sedam osnivača, fizičkih ili pravnih osoba, prilikom čega svaki od osnivača unosi osnovni članski ulog, koji ne smije biti manji od 1.000 kuna.

Više o zadrugama možete saznati u sljedećim dokumentima:

Foto: depositphotos.com, @mangostock


Tagovi

Hrvatski centar za zadružni poduzetništvo Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zadrugama Međunarodna godina zadruga Poljoprivredne zadruge Zadruga Osnivanje zadruge


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!