Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suradnja proizvođača
  • 05.04.2016. 09:30

Budućnost poljoprivrednika ovisi o suradnji!

Na nedavno održanom zajedničkom radnom sastanku Predsjedništva HPK i predstavnika Saveza poljoprivrednih proizvođača Hrvatske zaključeno je kako je iznimno bitna suranja i jačanje pozicije poljoprivrednika na nacionalnoj i međunarodnoj razini te da o tome ovisi i njihova budućnost.

  • 537
  • 74
  • 0

U radu zajedničkog radnog sastanka Predsjedništva HPK i predstavnika Saveza poljoprivrednih proizvođača Hrvatske, održanog u ožujku, raspravljano je i o uključivanju neprofitnih organizacija u rad sektorskih odbora Hrvatske poljoprivredne komore i povezivanju istih s odborima Copa Cogeca organizacije, kao i o mogućnostima međusobne suradnje.

Naime, sudionici sastanka su razgovarali, raspravljali o mogućnostima konkretne suradnje Saveza poljoprivrednih proizvođača i Hrvatske poljoprivredne komore o potrebi za zajedničkim djelovanjem na nacionalnoj i međunacionalnoj razini.

Hrvatske udruge na jednom mjestu

Prema priopćenju Hrvatske poljoprivredne komore, u radu sastanka su sudjelovali članovi Predsjedništva HPK-a, Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača, Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, Hrvatskog voćarskog saveza, Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda, Središnjeg saveza udruga uzgajivača hladnokrvnjaka uzgajivača konja hrvatski Posavac, Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, dok je potporu prethodno dao Hrvatski pčelarski savez.

Međutim neki od Saveza, koji su se uključili u rad Hrvatske poljoprivredne komore, ukratko su iznijeli svoja iskustva s terena i o tome koliko je važno preventivno djelovati kroz sektorske odbore, kako se snaga Saveza može ojačati te kako je važno imati instituciju koja je zakonski utemeljena. Ujedno je održano i predavanje o važnosti pregovora u sklopu Zajedničke poljoprivredne politike, kao i o utjecaju Copa Cogeca organizacije na europske institucije.

Poljoprivrednici uče pregovarati i surađivati

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić je, uz ostalo, spomenuo važnost Copa Cogeca organizacije koja je pregovorima omogućila da Komisija 2015. godine odobri 500 milijuna eura pomoći.

Također je naglasio kako poljoprivredni proizvođači kroz HPK mogu sudjelovati u gotovo 60 sektorskih odbora Copa Cogeca organizacije i Europske komisije. Predsjednik Brlošić se osvrnuo i na ukidanje obveznog članstva Komore, što je članove tijekom godine koštao po 10 kuna za svaki hektar te kako se odmah, nakon uništavanja i slabljenja Komore, pod izlikom kako je članarina preskupa, poticaj po hektaru smanjio za 700 kuna. "Da su poljoprivredni proizvođači bili ujedinjeni i organizirani - takvo rezanje sigurno ne bi bilo moguće", zaključio je Mato Brlošić.

Povezivanje kroz sektorske odbore

No, sukladno navedenom ujedno se postavilo i pitanje kome sve smetaju ujedinjeni poljoprivredni proizvođači te je li potreban organizirani sustav ili će se, pak, nastaviti s politikom podjele koja je dovela poljoprivredu na rub propasti? Kako bi se tome, ipak, stalo na kraj, dakako i radi nasušne potrebe za ujedinjenjem poljoprivrednih proizvođača, savezi su se složili oko slijedećeg:

  • iznimno je važno jačanje sektorskih odbora HPK,
  • također je bitna suradnja i jačanje pozicije poljoprivrednih proizvođača na nacionalnoj i međunarodnoj razini,
  • itekako je važan pronalazak financijskih rješenja kako bi se osigurao rad sektorskih odbora i članarine za Copa Cogeca organizaciju,
  • potrebna je neodloživa izmjena Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori i Statuta Komore,
  • važno je izjednačavanje prava Komore kao što imaju ostale komore kako bi se omogućilo neometano predstavljanje poljoprivrednih proizvođača na nacionalnoj i međunarodnoj razini,
  • isto tako je važno osigurati minimalno 40% mjesta u savjetodavnim odborima Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Zaključeno je na sastanku, navodi se u istom priopćenju, kako će savezi u narednim danima detaljnije raspravljati o načinu povezivanja i djelovanja kroz sektorske odbore Hrvatske poljoprivredne komore koja će održati zajedničke radne sastanke s još nekoliko saveza i udruga. No, sastanak je u srijedu završio sa stavom i porukom kako budućnost poljoprivrednih proizvođača ovisi o zajedničkoj suradnji, samo ju treba pravodobno poticati na terenu.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivreda HPK Sastanak Suradnja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]