Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tečaj švicarskog franka
  • 28.01.2015. 16:15

Blokirani - u proljeće novi prosvjedi!

Prema neslužbenim podatcima čak je 70 OPG-ova blokirano, a dnevno nestaje 10 poljoprivrednih gospodarstava!

Foto: index.hr
  • 1.101
  • 197
  • 0

Ukoliko Vlada ne pokaže interes za rješavanje problema poljoprivrednika zaduženih u švicarcima, Udruga Blokirani i Udruga Život najavili su za proljeće nove prosvjede! Ustavnom su sudu zahtjev za izmjenom Ovršnog zakona poslali još prije deset mjeseci, a odgovor do sada nisu dobili.

Ukoliko se ovakvo nonšalantno ponašanje države pred ukazanim problemom nastavi - zahtjev za izmjenu Zakona podnijeli su još u svibnju 2014. - bit će organizirani masovni prosvjedi, što je pravo svakog građanina ove države, a lokacija još uvijek nije poznata.

Većina poljoprivrenika u financijskim problemima

Blokirani se poljoprivrednici, kojima posao i cjelokupna egistencija ovise o poljoprivrednoj proizvodnji, nalaze u najnezavidnijoj situaciji, smatra Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani. "Mi danas najavljujemo masovne prosvjede koji bi se imali organizirati jednom općenarodnom civilnom koalicijom. Počinjemo s blokiranim poljoprivrednicima, jer se oni nalaze u najnezavidnijoj situaciji u smislu da su njima blokirani svi računi, sredstva za rad i sredstva za život", najavila je Hrvatin za HRT. Blokirani će poljoprivrednici na proljeće biti prisiljeni posuđivati novac za sjetvu, jer više nemaju sredstava za rad.

Jedan od tisuća oštećenih proizvođača, Zdenko Močnik iz Mrežničke Varoši kraj Duge Rese, navodi svoj primjer. On će naime zbog otplate duga u švicarskim francima traktor vrijednosti 250.000 kuna, na kraju platiti 600.000 kuna.

Predsjednik Udruge Život, Antun Laslo ističe alarmantno stanje u poljoprivredi te navodi da je prema neslužbenim podatcima čak 70% OPG-ova blokirano, a dnevno nestaje 10 poljoprivrednih gospodarstava! Iako je tečaj švicarskog franka fiksiran na 6,39 kuna, ta se mjera ne odnosi i na poljoprivrednike. "Najveći je proiblem što država, kada treba blokirati račune, OPG svrstava u fizičke osobe, a kada im je potrebna pomoć zbog rasta švicarca, onda ih se svrstava među pravne osobe. Kada se odlučila za zamrzavanje tečaja švicarca Vlada nije uključila i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, čime smo svi ostali neugodno iznenađeni", navodi Laslo.

Lalovac najavio pomoć?

"Hrvatska ima najveći problem nevraćenih kredita u švicarcima, Poljaci imaju samo 2%, a RH 17% nevraćenih kredita", izjavio je u Bruxellesu ministar financija Boris Lalovac te najavio skoro rješenje pomoći poduzećima i OPG-ovima, a u Sabor je na razmatranje poslan prijedlog Zakona o kreditnim institucijama.

Potporu je poljoprivrednicima pružila i Udruga Franak, kao i Udruga branitelja, čiji članovi prosvjeduju u šatoru u Savskoj ulici.

Foto: index.hr


Tagovi

Antun Laslo Udruga Život Udruga Franak Blokirani poljoprivrednici Miriam Kervatin Prosvjedi poljoprivrednika Boris Lalovac Udruga branitelja CHF Švicarski franak Kredit u švicarcima


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]