Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biotehnologija u poljoprivredi
  • 22.01.2017. 13:30

Biotehnologija za održivu budućnost?

Iako postoji strah od konzumiranja genetski modificirane hrane, Gabriela Burian ističe da biotehnologija ima i koristi jer omogućuje brzi razvoj naprednih biljnih sorti koje doprinose boljoj žetvi.

Foto: bigstockphoto.com, NejronPhoto
  • 2.419
  • 232
  • 0

Gabriela Burian je poljoprivredna inženjerka i specijalistica za održive agro ekosustave, a posvećena je traženju rješenja za globani održivi razvoj i radi sa Monsantom. U fokusu njene karijere su poljoprivreda, održivi razvoj, kao i klimatske promjene.

Iako postoji strah od konzumiranja genetski modificirane hrane, Gabriela Burian ističe da biotehnologija ima i koristi jer omogućuje brzi razvoj naprednih biljnih sorti koje doprinose boljoj žetvi. Ove biljke apsorbiraju i mogu pohraniti više ugljika po hektaru, dok pružaju i zaštitu od štetnika i otporne su na sušu.

Rješenja koja omogućuju kvalitetnije proizvode

A kakve koristi mogu poljoprivrednici imati na duži period od biotehnologije? Biotehnologija ima mogućnosti ponuditi poljoprivrednicima rješenja koja će im omogućiti bolje proizvode, dok dovodi do smanjenja korištenja prirodnih resursa. Također, ima i ekonomske beneficije pa je tako Brazil za period od 2003. do 2014. zahvaljujući biotehnološkim usjevima zaradio 13.9 milijardi dolara, a samo za za 2014. dobit je bila 2.5 milijardi dolara.

Ne žele svi farmeri biti povezani sa biotehnologijom i genetski modificiranim proizvodima, ali Burian kaže da je sasvim normalno da ljudi istražuju prije donošenja odluka, napominje da se zemlje u razvoju vrlo brzo prilagođavaju biotehnologiji i da je informiranost ključna u tom procesu.

Suradnja presudan faktor za budućnost

S druge strane, na poljoprivredu veliki utjecaj imaju klimatske promjene i tu je vrlo potrebna suradnja i veća uključenost poljoprivrednika u pronalasku rješenja. Gabriela Burian živi u Brazilu i kaže da je teško napraviti usporedbu između Brazila i Europe kada je u pitanju poljoprivreda, jer je u pitanju i različiti biodiverzitet, okoliš, vremenski uvjeti kao i infrastruktura, ali kaže da je raduje suradnja sa poljoprivrednicima iz obe regije.

Vrlo aktivna tema je brazilska savana Cerrado koja izgubila 75% svoje vegetacije, ali je Monsanto u Brazilu udružio snage sa nevladinim organizacijama i lokanim farmerima u cilju bolje održivosti i zaštite ovog jedinstvenog mjesta. Burian kaže da je vrlo bitno za dugoročni period i za bolju budućnost zajednička suradnja i ističe da su tri najveća globalna poljoprivredna problema sigurnost hrane, smanjenje emisija plinova i proizvodnja otpornijih usjeva.

Foto: bigstockphoto.com, NejronPhoto


Tagovi

Biotehnologija Monsanto GMO


Autorica

Marija Boljevic

Više [+]

Po zanimanju specijalistica zaštite životnog okoliša, kao znanstvena novinarka radi više od 5 godina. Članica je Balkanske mreže znanstvenih novinara, a predsjednica je Udruge znanstvenih novinara Crne Gore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]