Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara EU
  • 27.06.2016. 18:00

Bacamo više od 30 posto hrane!

Poduzete mjere stabilizacije tržišta, bacanje i rasipanje hrane, ribolovne kvote, teme su o kojima raspravlja Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva EU.

Foto: StockCube/Bigstockphoto
  • 490
  • 23
  • 0

"Stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda", u okviru koje će Europska komisija izvijestiti o poduzetim mjerama stabilizacije tržišta, najvažnija je raspravna točka sastanka Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije koji se održava danas i sutra (27. i 28. lipnja) u Luksemburgu, a na kojemu je i ministar poljoprivrede prof. dr. sc Davor Romić. Na sastanku se očekuje i predstavljanje novog paketa mjera za sektore koji trpe posebno velike štete zbog poremećaja na tržištu.

Hrvatska je, podsjećaju iz Ministarstva, na više sastanaka iznosila stajalište kako paket mjera treba obuhvatiti dodatnu financijsku potporu u okviru koje države članice mogu isplatiti pomoć svojim poljoprivrednicima, uz moguću nadoplatu iz nacionalnog proračuna. Ista mjera bila je već odobrena u rujnu prošle godine.

Bacanje i rasipanje hrane

Komisija će predstaviti rezultate procjene mjera ekologizacije Zajedničke poljoprivredne politike (eng. greening) provedene nakon prve godine primjene ovog sustava. Vijeće će usvojiti zaključke o bacanju i rasipanju hrane. Bacanje i rasipanje hrane je veliki problem u cijelom svijetu te se procjenjuje da oko 30% proizvedene hrane bude uništeno ili propadne prije nego što dođe do potrošača. Na razini Europske unije ova je tema uključena u tzv. paket kružnog gospodarstva, odnosno paket propisa o otpadu.

Vijeće će također usvojiti zaključke o EU Uredbi o drvu. Radi se propisu koji, zajedno s odgovarajućim Akcijskim planom EU, ima za cilj smanjiti međunarodnu trgovinu nelegalno posječenog drva. Što se tiče ribarskih točaka, najvažnija raspravna tema odnosi se na prijedlog Uredbe oodrživom upravljanju vanjskim flotama EU, o čemu će ministri trebati donijeti političku odluku (tzv. opći pristup). Uredbom o upravljanju vanjskim ribarskim flotama želi se omogućiti bolje praćenje vanjske flote Unije, čime bi se pridonijelo suzbijanju nezakonitog, neprijavljenog i nereguliranog ribolova. Očekuje se da će Uredba stupiti na snagu 2017. godine.

Komisija će također predstaviti svoj plan konzultacija i hodogram aktivnosti s ciljem određivanja ribolovnih mogućnosti za 2017. godinu. Od listopada do prosinca ove godine najavljuje se donošenje niza propisa kojima će se utvrditi ribolovne kvote za različite vrste riba i ribolovna područja u EU. Za Hrvatsku su najvažnije odredbe koje se odnose na kvote ulova atlantske tune. Za vrste koje se love u Jadranu za sada još nema kvota ulova, već se one štite putem drugih mjera.

Patenti i prava oplemenjivača

Od ostalih predviđenih tema za Hrvatsku je od interesa informacija koju će dati predsjedništvo o ishodu konferencije o patentima i pravima oplemenjivača. Naime, prošle godine Europski patentni ured je po prvi puta odobrio patent za dvije sorte povrća (rajčica i patlidžan) koje su dobivene uobičajenim uzgojnim metodama.

To je izazvalo negativne reakcije u poljoprivrednom sektoru EU. Hrvatska dijeli stav većine država članica EU kako biološki procesi ne mogu biti predmet zaštite patentima te kako odluka Europskog patentnog uredba predstavlja loš presedan koji potencijalno može ugroziti prava oplemenjivača bilja, a zatim i svih poljoprivrednika koji uzgajaju biljne proizvode u EU.

Foto: StockCube/Bigstockphoto


Tagovi

Vijeće ministara Poljoprivreda Ribarstvo Paketi mjera Zajednička poljoprivredna politika


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]