Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 15.09.2014. 12:05

Apokalipsa poljoprivrede - 123.000 ha pod upitnikom!

Gotovo trećina hrvatskih županija posljednjih nekoliko dana bori se s poplavama! Trenutno je je najteže na području Sisačko-moslavačke županije gdje se očekuju dva vodena vala.

Foto: depositphotos.com
  • 825
  • 113
  • 0

Hrvatski poljoprivrednici strahuju da će zbog ruskih sankcija naše tržište biti preplavljeno jefitnijom robom iz EU pa bi i 75 tisuća tona proizvedenih domaćih jabuka moglo ostati bez kupca. Međutim, ovih dana, Hrvatsku bi - osim voća iz EU, mogla potpuno preplaviti i voda.

Stanje je teško, a čak se trećina hrvatskih županija bori s nabujalim rijekama. Trenutno su na udaru velikih poplava tri hrvatske županije, Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Požeško-slavonska.

U opasnosti je 123.000 hektara poljoprivrednih površina!

Prema uporabi zemljišta, u Hrvatskoj su, kako znamo, najzastupljenije oranice s preko 823.000 ha i to ponajviše u Osječko - baranjskoj županiji, gdje se nalazi nešto više od 197.000 ha oranica (od sveukupnih 208.058 ha u toj županiji) na sveukupno 15.738 registriranih gospodarstava.

Usporedbe radi, u Sisačko-moslavačkoj županiji registrirano je 10.332 gospodarstva koja zauzimaju 58.714, 61 ha. Karlovačka županija, koja je također pogođena poplavama, ima 6.200 registriranih gospodarstava koja zauzimaju 22.739, 57 ha, a Požeško-slavonska sa 5.733 registriranih OPG-a, bazira poizvodnju na sveukupnih 40.693, 87 ha. Kolike će biti štete u poljoprivredi, teško je predviđati. Sveukupno je to oko 123.000 ha na područjima koja su pogođena katastrofom. Upitni su i dobri prinosi kukuruza koji su prognozirani ove godine na razini Hrvatske, a što će se dogoditi s vinogradima, voćnjacima i kakvo je stvarno stanje, saznat ćemo kroz nekoliko dana.

Tri hrvatske županije na udaru od poplava

Vodnogospodarski odjel za Muru i Dravu Varaždin, objavio je u noći na ponedjeljak uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplave na rijeci Muri.

Mještani Letovanića i Žažine kod Siska strepe od vodenog vala koji je prije dva dana prošao kroz Karlovac. Vojska i mještani pojačavaju nasipe i grade nove kako prometnice ne bi bile potopljene. Stanovnici Siska su pak preselili svoju stoku na sigurno, no zasad još nema potrebe za njihovom evakuacijom. Sisak spašavaju svi - od djece do staraca, jer je za danas i sutra predviđen nalet čak dva vodena vala - Kupe i Save. Samoinicijativno su se u obrani od poplave organizirali i mještani Stare Drenčine, koju nitko od nadležnih službi ne spominje kao kritičnu točku, no tamošnji stanovnici smatraju da imaju razloga za strah.

Zagrebom je preksinoć prošao vrh vodenog vala Save, a u Sisku se u utorak očekuje najteža situacija, s obzirom da se radi o dosad nezabilježeno velikoj količini vode. Nadmašeni su stogodišnji prosjeci, ali ovog puta, za razliku od sličnih situacija ove godine, ima dovoljno vremena da se pripremi obrana na kritičnim mjestima, kažu iz Hrvatskih voda.

Posljedice poplave bit će dugotrajne, a procesi obnove i izgradnja sustava obrane od poplave trajat će možda i desetak godina.

Pune se Lonjsko i Odransko polje

Zbog velike količine padalina i poplava rano jutros je za područje najveće međimurske općine Nedelišće proglašena opća opasnost. Kritično je i na području Sunje, gdje je od voda neočišćenih potoka i kanala te rijeke Sunje i Save, ugroženo mnogo kuća. Dramatično je stanje i na području Topuskog i Gline, kojima prijeti nabujala Glina. Tamo vrijede izvanredne mjere obrane od poplave, a voda još raste. Izvanredno stanje je u Hrvatskoj Kostajnici gdje je rijeka Una došla do naselja i ugrožava kuće. Poplave su i u Slavoniji. U Pleternici i okolici izlila se rijeka Orljava i poplavila na desetke kuća. Kiša koja je tokom noći padala u Koprivnici i na širem koprivničkom području gotovo je odsjekla Koprivnicu od ostatka županije, jer su čak dva od tri glavna ulaza u grad sve do jučer ujutro bila zatvorena.

Prema riječima Zorana Đurokovića vodotok Save se rasterećuje puštanjem vode u Lonjsko polje, u kojem su već sada značajne količine vode, te da će se i dalje nastaviti puniti do maksimuma. Procjenjuje se i da će zbog velike količine vode Kupa krenuti uzvodno, pa se očekuje porast vode u Odranskom polju od 70 do 80 cm.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Tihomir Jakovina Poplava Nedelišće Pleternica Hrvatska Kostajnica Ruske sankcije Izvanredne mjere Karlovac Stoka Sisak Lonjsko polje Odransko polje Oranice Kukuruz Štete u poljoprivredi Vodeni val Poljoprivredne kulture Sava Kupa


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]