Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odbor za poljoprivredu
  • 25.05.2016. 14:30

Ako SAD ne pristane na naše uvjete, nema sporazuma

Zastupnici su upozoravali povjerenika Hogana na probleme s kojima se susreću poljoprivrednici.

Foto: Klub zastupnika EPP-a/Facebook
  • 917
  • 90
  • 0

U Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta (EP) završila je razmjena stajališta članica i članova s povjerenikom Philom Hoganom.

Hogan je u svom uvodnom izlaganju rekao da se stanje u mljekarskom sektoru stabiliziralo te da se svinjogojski sektor oporavlja, s čime se zastupnici nisu složili, upozoravajući povjerenika na konkretne probleme s kojima se poljoprivrednici susreću, stoji na službenoj stranici zastupnice Marijane Petir.

Zastupnica Petir zatražila pomoć za poljoprivrednike pogođene mrazom!

Hogan je pak odgovorio da je 420 milijuna eura odobreno državama članicama kao oblik pomoći, no da su one potrošile do sada samo 54%. Dodao je da je 15 država članica potrošilo više od novca koji im je dodijeljen, a da osam država članica nije potrošilo ništa. To su: Grčka, Francuska, Cipar, Nizozemska, Rumunjska, Austrija, Finska i Poljska.

TTIP je i dalje goruća tema

Pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike za Hogana je i dalje prioritet. Istaknuo je da je 2015. godine proveo cijeli niz mjera a posebno je izdvojio smanjenje administrativnih kazni i uvođenje žutog kartona za prekršitelje. Dodao je da mjere stupaju na snagu na jesen i odnosit će se na obradu zahtjeva za 2016. godinu.

Europska komisija će ponuditi reviziju politike ozelenjavanja bez da se smanje standardi zaštite okoliša ali da se dobije veća fleksibilnost za poljoprivrednike jer se poljoprivrednici žale upravo na zahtjevnost u provedbi ove mjere.

Zastupnici su, kao i uvijek do sada, izrazili interes i zabrinutost vezano uz TTIP. "Nije u interesu EU prihvatiti light TTIP, samo kako bi se pregovori završili u okviru mandata predsjednika Obame", bio je rezolutan Hogan, obećavši zastupnicima da će štititi interese poljoprivrednika. "Ako SAD ne pristane na naše uvjete, neće biti sporazuma", zaključio je Hogan.

Foto: Klub zastupnika EPP-a/Facebook


Tagovi

Hogan Europska unija ZPP Mljekarski sektor Problemi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]