Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kapitalna ulaganja
  • 20.09.2015. 14:00

90 milijuna kuna za kapitalna ulaganja

Iz Ministarstva najavljuju i kako potpisivanje ugovora s tvrtkama koje su dobitnice potpora iz Operativnog programa počinje u ponedjeljak, 21. rujna, a prvi će se potpisati ugovori u Međimurskoj županiji.

  • 306
  • 25
  • 0

Ukupno će 92 tvrtke dobiti potpore iz Operativnog programa kapitalnih ulaganja radi zadržavanja i povećavanja broja zaposlenih, a vrijednost tog programa je 90,5 milijuna kuna, objavilo je Ministarstvo gospodarstva.

"Operativnim programom za 2015. godinu, kojim se pomaže razvoj industrije, zaposlit će se 1.200 radnika i ostvariti ukupna ulaganja u hrvatskoj industriji od 350 milijuna kuna", procjenjuje Ministarstvo u priopćenju koje je objavilo na svojim internet stranicama.

Iz Ministarstva najavljuju i kako potpisivanje ugovora s tvrtkama koje su dobitnice potpora iz Operativnog programa počinje u ponedjeljak, 21. rujna, a prvi će se potpisati ugovori u Međimurskoj županiji.

Kako se ističe u priopćenju, Operativni program Ministarstva gospodarstva jedna je od ključnih mjera za provedbu Industrijske strategije u 2015. godini, a glavni cilj programa je pridonijeti rastu investicija te zadržavanju i povećavanju broja zaposlenih.

Maksimalni iznos potpore, koju je poduzetnik mogao dobiti za svoj projekt, iznosio je dva milijuna kuna.

Prema podacima o rezultatima Operativnog programa, najniži je odobreni iznos potpore 18,5 tisuća kuna, koliko su dobile Narodne novine, dok će deset tvrtki dobiti maksimalan iznos od dva milijuna kuna - Cedevita, Cemex Hrvatska iz Kaštel Sućurca, zagrebačke tvrtke Delt papir i Metal Product, Metalska industrija Varaždin, sisački Nil-Ž, Pliva, Predionica Klanjec, zagrebačka Tiskara Reprint i Vivera iz Gline.

Namjena potpora je ulaganje u materijalnu imovinu, odnosno kupovina strojeva i opreme koji će doprinijeti tehnološkoj obnovi, modernizaciji i proširenju proizvodnog asortimana. Troškovi nematerijalne imovine prihvatljivi su isključivo do granice od 25% ukupnih prihvatljivih troškova ulaganja i to ako su nastali kao izravno povezani troškovi ulaganja u materijalnu imovinu, napominju iz Ministarstva.

Navode i kako je realizacijom dosadašnjih programa potpora projektima u industriji za 2013. i 2014. godinu, posebno prerađivačkoj industriji koja ima najveći utjecaj na gospodarstvo, otvoreno gotovo 3.000 novih radnih mjesta.

"Osnovni cilj bio je usmjeriti 250 milijuna kuna na projekte koji mogu osigurati povećavanje bruto dodane vrijednosti, broja zaposlenih kao posljedicu investiranja te udjela izvoza u ukupnim prihodima", navode iz Ministarstva.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Kapitalna ulaganja Ministarstvo gospodarstva Operativni program Industrijska strategija Materijalna imovina


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]