Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodne katastrofe
  • 27.11.2015. 09:00

80 milijardi dolara gubitaka u poljoprivredi

Prirodne katastrofe koje su pogodile zemlje u razvoju u posljednjem desetljeću prouzročile su štete poljoprivredi od najmanje 80 milijardi dolara.

Foto: depositphotos.com
  • 262
  • 12
  • 0

Prirodne katastrofe koje su pogodile zemlje u razvoju u posljednjem desetljeću prouzročile su štete poljoprivredi od najmanje 80 milijardi dolara, objavila je u četvrtak UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Te su procjene objavljene u izvješću "Utjecaj katastrofa na poljoprivredu i sigurnost hrane", a odnose se na razdoblje od 2003. do 2013. godine i sastavni su dio priprema za UN-ovu konferenciju o klimi koja počinje u ponedjeljak u Parizu i trajat će do 11. prosinca.

Izgubljen ekvivalent 333 milijuna tona žitarica, mesa, mlijeka

"Ti proizvodni gubici odgovaraju 333 milijuna tona žitarica, grahorica, mesa, mlijeka i drugih sirovina", čime se smanjuje raspoloživ unosa kalorija kod ljudi u zemljama u razvoju za u prosjeku 7% nakon svake katastrofe, objavio je FAO.

Azija je podnijela najveće gubitke u apsolutnom izrazu, od 48 milijardi dolara, ali u relativnom izrazu oni iznose svega 2% ukupne proizvodnje poljoprivrednih kultura i stoke. U relativnom smislu najteže je pak pogođena Afrika, sa 14 milijardi dolara gubitka koji predstavlja 6% ukupne proizvodnje.

Broj katastrofa udvostručen

Iz FAO-a navode da je prosječan broj katastrofa u razdoblju od 2003. do 2013. godine udvostručen u usporedbi s 80.-im godinama prošloga stoljeća. U tom je razdoblju više od trećine zemalja u razvoju pretrpjelo tri ili više ekstremnih vremenskih događaja.

Filipini su zabilježili 75 katastrofa od 2006. do 2013. godine, većinom tajfune, tropske oluje i poplave, što je poljoprivredi prouzročilo gubitke i štete od 3,8 milijardi dolara.

Izvješće FAO-a obuhvatilo je 78 prirodnih katastrofa u 48 zemalja s područja Afrike, Azije-Pacifika, Latinske Amerike i Kariba. Među preporukama iz FAO-a izdvaja se apel za povećanjem razvojne pomoći kako bi se pomoglo poljoprivrednicima u siromašnim zemljama da se prilagode klimatskim promjenama.

Foto: depositphotos.com


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Prirodne katastrofe Azija Afrika Karibi FAO Gubici Poljoprivreda

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]