Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski proračun
  • 28.11.2015. 17:15

55,3 milijardi eura EU izdvaja za poljoprivredu

Posebno je značajno prihvaćanje prijedloga Europskog parlamenta o potrebi značajnije pomoći sektorima pogođenima krizom i ruskim embargom.

Foto: pixabay.com
  • 540
  • 107
  • 0

Ovoga tjedna na Plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu usvojen je tekst Proračuna EU za 2016. godinu u usklađenom obliku nakon provedenih pregovora između Vijeća i Europskog parlamenta.

Prioriteti Europskog parlamenta bili su usmjereni prema učinkovitom suočavanju s migracijskom krizom te jačanju kompetitivnosti europskog gospodarstva kroz stvaranje uvjeta za otvaranje dostatnog broja održivih radnih mjesta, kao i kroz razvoj poduzeća i poduzetništva diljem EU. Europski proračun tako je izglasan u visini od 155 milijardi eura u obvezama te 143,89 milijardi eura u plaćanjima.

Prihvaćenim prijedlogom proračuna za 2016. godinu za migracijsku će se krizu izdvojiti 1.6 milijardi eura više nego je prvotno predviđeno, a ta se sredstva mogu upotrijebiti fleksibilno, po potrebi.

Također, Europski parlament je uspio u svojoj namjeri te je sredstva za rješavanje migrantske krize u visini 1,51 milijardi eura izborio i putem mehanizma fleksibilnosti koje daje Višegodišnji financijski okvir od 2014. do 2020. godine.

Pomoć rastu malog poduzetništva

Posebno treba istaknuti napore Europskog parlamenta uložene u jačanje proračunskih stavki namijenjenih povećanju zaposlenosti i pomoći rastu malogi srednjeg poduzetništva. U tu svrhu osnaženo je financiranje programa Obzor 2020, COSME i Erasmus+ u visini za 543 milijuna eura te sada ukupno iznosi 19,1 milijardi eura. Također, Europska komisija je zadužena za nastavak provedbe programa Inicijative za mlade te je dužna osigurati nastavak provedbe tog programa do 2020. godine. No, uz navedeno bilo je govora i o rezovima.

Europske institucije svjesne su potrebe racionaliziranja svojih troškova i zbog toga je u Višegodišnjem financijskom okviru te u međuinstitucionalnim ugovorima predviđeno kako će se broj zaposlenih u institucijama EU do 2020. godine smanjiti za 5%. Taj dogovor slijedi i ovaj Proračun za 2016. godinu kroz smanjenje stavki koje su namijenjene radu Europskih institucija.

Sredstva namijenjena poljoprivredi

Sredstva namijenjena poljoprivredi i ruralnom razvoju zajedno s ribarstvom i zaštitom okoliša osigurana su unutar proračunske Glave 2 pod nazivom Održivi rast u visini od oko 62,5 milijardi eura. Od toga 42,3 milijarde aura namijenjeno je izravnim plaćanjima u uređenju tržišta dok je još 20,2 milijardi eura namijenjeno za ruralni razvoj, ribarstvo i zaštitu okoliša.

Ukratko, može se reći kako je Europski poljoprivredni proračun (izravna plaćanja i organizacija tržišta s ruralnim razvojem) zadržan unutar okvira od oko 55,3 milijardi eura te se očekuje kako će ciljanim mjerama ovaj predviđeni iznos postići željene rezultate.

Posebno je značajno prihvaćanje prijedloga Europskog parlamenta o potrebi značajnije pomoći sektorima pogođenima krizom i ruskim embargom.

Posebna pomoć mljekarima

Europski proračun za poljoprivredu posebno je ojačan potrebnim sredstvima za pomoć onima koji su najviše pogođeni krizom u poljoprivrednom sektoru. Kao pomoć poljoprivrednicima u proračunu je za posebne mjere predviđeno 698 milijuna eura kako bi se umanjio utjecaj ruskog embarga te pomoglo određene sektore koji se nalaze u poteškoćama poput sektora mljekarstva i proizvođača svinjskog mesa.

Glavi elementi toga paketa pomoći su financijska sredstva u visini 420 milijuna eura za pogođene u sektoru mlijeka, pri čemu je za Hrvatsku predviđeno oko 1,8 milijuna eura.

Povećanje omotnice za promociju proizvoda

Nacionalne vlasti u državama članicama taj iznos, ukoliko im to nacionali proračuni dopuštaju, mogu i udvostručiti. Novost je svakako i povećanje omotnice za promociju europskih poljoprivrednih proizvoda na unutarnjem i inozemnom tržištu koja bi s oko 111 milijuna eura trebala pokriti programe u koje se mogu uključiti i proizvođačke organizacije, kao i omotnica od 30 milijuna eura za distribuciju mlijeka i mliječnih proizvoda kao humanitarne pomoći.

Ove mjere se nadograđuju na već predviđenih 200 milijuna eura za izvanrednu pomoć sektoru voća i povrća i nekih mliječnih proizvoda zbog poremećaja tržišta uzrokovanog ruskim embargom na uvoz europskih poljoprivrednih proizvoda.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Proračun EU Voće Povrće Mljekari Promocija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."