Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Old skills
  • 27.05.2015. 13:20

50 OPG-ovaca osposobljeno za agrobiznis!

Konkretna ideja jest omogućiti OPG-ovcima da prodaju proizvode s dodanom vrijednosti, a ne da ostanu ograničeni na prodaju sirovina.

  • 1.188
  • 202
  • 0

Svečanom dodjelom uvjerenja o osposobljenosti polaznicima, uspješno je završen projekt Starim znanjima do posla (Old skills for new jobs). Riječ je o projektu kojim je 50 OPG-ovaca dobilo certifikate potrebne za obavljanje poljoprivredne proizvodnje, preradu primarnih proizvoda.

Edukaciju se vršila u područjima poljoprivrede za verificirane obrazovne smjerove: povrćar i voćar, uzgajivač i prerađivač ljekovitog bilja, maslinar, ovčar te vinogradar i vinar. Radi se o projektu kojeg je prijavila Općina Lišane Ostrovičke u sklopu IPA IV Razvoj ljudskih potencijala lokalne inicijative za zapošljavanje. Uz Općinu, partner na projektu je bio LAG Laura, njegova vrijednost je bila 174.476,34 eura od čega je 90,14% financirala EU, a ostatak Općina Lišane Ostrovičke.

Završen projekt Old Skills

"Razvoj ljudskih potencijala temelj je razvoja gospodarstva i garancija kvalitetnog iskorištavanja prirodnih resursa. Cilj ovog projekta je ojačati kapacitete i pružiti potporu lokalnim dionicima u kreiranju i implementaciji razvoja ljudskih potencijala i zapošljavanja kroz partnerski pristup", rekla je voditeljica projekta Ivana Dević.

Kako bi se što bolje pripremili za nadolazeće natječaje iz Programa ruralnog razvoja, poljoprivrednici su osposobljeni za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Polaznici sada nakon uspješno završene edukacija imaju tu mogućnost prerade sirovine i plasiranja na tržište proizvoda s dodanom vrijednosti. Bez uvjerenja poljoprivrednik može proizvoditi i prodavati svoju papriku, ali ne i ajvar koji je proizveo od nje. Da bi to mogao, mora registrirati dopunsku djelatnost na svom OPG-u, a za to mora donijeti svoj proizvod na Zavod za javno zdravstvo i naravno priložiti uvjerenje o osposobljenosti.

Nije za zanemariti da će se lakše u budućnosti natjecati za sredstva iz EU fondova. U tom smislu, OPG-ovcima je posebno zanimljiv aktualan natječaj za mjeru 6.3. Potencijalni korisnici su mala obiteljska poljoprivredna gospodarstava čija je ekonomska veličina od 2.000 do 7.999 eura. Kod podmjere 6.3 potrebno je samo izraditi poslovni plan koji je maksimalno pojednostavljen. Temeljem uspješne realizacija poslovnog plana dobiva se 15.000 eura. S uvjerenjem o osposobljenosti, OPG-ovci će puno lakše aplicirati za EU sredstva, bez da moraju dokazivati svoj radni staž u poljoprivredi.

  • Novi maslinari sa stručnim uvjerenjem su: Čirjak Andrija, Kulaš Jakov, Eškinja Anastazijo, Marić Ante, Gulan Tomislav, Nimac Božica, Ivković Zvonimir, Šarlija Vlado, Jeličić Ante i Vulin Antun.
  • Uvjerenje o osposobljenosti za zanimanje ovčar dobili su: Batur Marijo, Kolundžić Irena, Batur Nenad, Matić Ivan, Bobanović Josip, Peraić Marko, Klanac Ivica, Zubčić Ivan, Zubčić Marko, Klanac Marin, za zanimanje vinar/vinogradar: Brkljača Darijo, Nimac Zvonimir, Dukić Jasminka, Nimčević Elvis, Grdović Marko, Nimčević Marko, Jurič Željko, Šulentić Dane, Zrilić Mateo i Miljanić Željko.
  • Uvjerenje o stručnoj osposobljenosti za zanimanje uzgajivač i prerađivač ljekovitog i aromatičnog bilja dobili su: Banić Rozalinda, Klečina Zvjezdana, Barišić Josip, Kuštera Nediljka, Čirjak Zlatica, Lepur Ljiljana, Glavaš Ljiljana, Nimac Sonja, Poljak Katarina i Jeličić Marija.

Tagovi

Stručno sposobljavanje Stara znanja Old skills Općina Lišane Ostrovičke OPG Ljudski potencijal Proizvodi Dodana vrijednost Ivana Dević LAG Laura Radni staž Maslinari Ovčari Uzgajivači ljekovitog bilja Poslovni plan Ekonomska veličina EU fo


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]