Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organski uzgoj
  • 25.05.2016. 08:30

39 novih tvari smije se koristiti u eko uzgoju

Odobreni su novi proizvodi za upotrebu u eko proizvodnji!

Foto: Aynur_sib/Bigstockphoto
  • 3.326
  • 167
  • 0

Lista tvari koje se mogu koristiti u organskom uzgoju u Europskoj uniji, povećana je za 39 novih proizvoda, piše ec.europa.eu. Štoviše, pojednostavljena su i pravila uvođenja novih proizvoda za korištenje, s ciljem povećanja učinkovitosti i transparentnosti.

Pojednostavljenje izmjena

U skladu s načelima i ciljevima ekološke proizvodnje zasnovanim na preporukama Stručne skupine za ekološku proizvodnju (Expert Group on Organic Production - EGTOP), nova Uredba o izmjenama i dopunama Pravila komisije za ekološku proizvodnju (Commission Regulation - EC), donesena je nakon široke rasprave i potpore zemalja članica pri Regulatornom odboru za ekološku proizvodnju.

Odobreni su novi proizvodi za upotrebu poput octa koji će se koristiti kao produkt biljne proizvodnje, selenov kvasac kao dodatak hrani, drvena vlakna kao pomoć u proizvodnji te želatinska guma kao dodatak hrani.

Usporedno s tim, Uredba omogućuje dodatno pojašnjenje i pojednostavljenje postojećeg zakonodavstva u ekološkoj akvakulturi (korištenje mlađi), proizvodnji algi (pravila proizvodnje spiruline), i organskog vina (uporaba određenih enoloških postupaka).

Najdinamičniji sektor poljoprivrede

"S obzirom na stupanj rasta i promjene u sektoru, vrlo je važno da se pravila EU o ekološkoj poljoprivredi stalno prilagođavaju. Nova pravila trebala bi dati poticaj ekoj proizvodnji. Također, s obzirom da su nam za dozvolu za upotrebu ovih tvari trebale dvije godine, pojednostavljenje pravila utjecat će na buduće izmjene i ohrabrivati nove tehnike proizvodnje, u skladu s osnovama eko proizvodnje", rekao je član odbora dodajući da im sada predstoje pregovori s Vijećem EU i Europskim parlamentom kako bi se ažurirala osnovna pravila eko proizvodnje u EU.

Odobreni su novi proizvodi za upotrebu u eko proizvodnji: poput octa, selenovog kvasca, drvenih vlakana te želatinske gume.

Ekološki sektor je jedan od najdinamičnijh sektora poljoprivrede u EU, s prosječnim povećanjem od 400.000 hektara pod organskim nasadima svake godine, kontinuirano posljednjih 10 godina, a sve u skladu s rastom potražnje potrošača u EU.

Do 2014. godine 5,9% poljoprivrednih površina u EU bilo je pod eko nasadima. Vrijednost organske proizvodnje raste za 5 -10% godišnje u posljednjih 10 godina, i iznosila je 24 milijarde eura u 2014. godini.

Foto: Aynur_sib/Bigstockphoto


Tagovi

Eko poljoprivreda Sredstva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).