Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dubrovačko-neretvanski pčelari
  • 08.09.2015. 08:35

Zbog Neumskog koridora pčelari u problemu!

Zbog graničnog prijelaza na tzv. Neumskom koridoru, koji Dubrovačko-neretvansku županiju dijeli na dva dijela pčelari ne mogu seliti svoje pčele, što znatno smanjuje proizvodnju meda!

Foto: depositphotos.com/Ratikova
  • 188
  • 8
  • 0

Pčelari s područja Dubrovačko-neretvanske županije imaju velikih problema s komercijalnim bavljenjem pčelarstvom zbog prekida hrvatskog državnog teritorija na području Županije kod Neuma.

Zakonodavstvo Europske unije nalaže da je prilikom prijevoza živih životinja potrebno obaviti veterinarske preglede na graničnim prijelazima što nije omogućeno na graničnom prijelazu na tzv. Neumskom koridoru koji Dubrovačko-neretvansku županiju dijeli na dva dijela. Dakle, pčelari ne mogu seliti svoje pčele što znatno smanjuje proizvodnju meda i ostalih srodnih proizvoda, jer komercijalno pčelarstvo nije moguće bez seljenja pčela koje prosječno može čak utrostručiti prihode pčelara.

Seljenje pčela putem trajektne linije Trpanj - Ploče ne može riješiti ovaj problem, jer se pčele moraju seliti noću kada trajekt ne vozi, a prethodne dvije godine donijele su i niz loših iskustava - često je dolazilo do gušenja pčela i gubitka izletnica, što dubrovačko-neretvanskim pčelarima predstavlja velike i nenadoknadive troškove. Pčelari su zbog toga prestali seliti pčele, čime im je djelatnost postala neisplativa.

Negativne socio-ekonomske posljedice

Nastali problem tim je veći zbog projekta dobivanja zaštićenih oznaka izvornosti na nacionalnoj i europskoj razini u koji se Dubrovačko-neretvanska županija želi uključiti zajedno s ostalim dalmatinskim županijama, Ministarstvom poljoprivrede i Agronomskim fakultetom u Zagrebu.

"Smanjenje broja aktivnih pčelara i proizvodnje pčelarskih proizvoda ima negativne socio-ekonomske posljedice na ruralni prostor ionako prometno izoliranog juga Hrvatske, što je suprotno strateškim prioritetima regionalnog i poljoprivrednog razvoja Hrvatske, a i projekata koje provodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poput poticanja razvoja jadranskog zaleđa", stoji u zamolbi koju je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić uputio ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić, budući da je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane uputila Županiju da je za rješavanje ove situacije potrebno mijenjati Ugovor o pristupanju Europskoj uniji, koji je u nadležnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tekst: Hrvatska zajednica županija/Foto: depositphotos.com/Ratikova


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Dubrovačko-neretvanska županija Hrvatska zajednica županija Nikola Dobroslavić Vesna Pusić Pčelarstvo Dubrovačko-neretvanski pčelari