Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 05.12.2014. 09:10

Zaštićeno ime porijekla hercegovačkog meda

Hercegovačkom medu dodijeljen je certifikat zaštićenog imena porijekla. Na ovaj će se način zaštititi sam proizvod od plagiranja koja u Hercegovini nisu rijetkost.

  • 447
  • 24
  • 0

Nadaleko poznati hercegovački med konačno je dobio i certifikat zaštićenog imena porijekla. Nakon sedam godina istraživanja, izdao ga je Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Ovo je za sve proizvođače meda sa hercegovačkog područja izvrsna vijest, jer će se na taj način zaštiti sam proizvod, a time i proizvođači, od plagiranja koja u Hrecegovini, na žalost, nisu rijetkost.

Vrhunski med nedostatnih količina

Spomenuti certifikat dobit će oni pčelari čiji med prođe predviđenu laboratorijsku kontrolu i ispuni pravilnik Udruge pčelara "Matica". Projekt analize i certificiranja meda vodio je Jozo Bagarić, sveučilišni profesor na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Mostaru.

Tlo, klima i vjetar zaslužni su što ovaj med ima povećan sadržaj željeza i mangana, a važno je napomenuti i da nema nedozvoljenih tvari, dok istovremeno sadrži reducirajuće količine šećera. Ipak, zbog male proizvodnje, koja ne zdovoljava ni domaće potrebe, europsko će tržište na hercegovači med morati pričekati još neko vrijeme.

Na svečanosti uručenja i promocije certifikata sudjelovalo je više od 200 pčelara iz Hercegovine koji su okupljeni u udruženje pčelara "Matica". Tu su se našli pčelari iz Čapljine, Stolca, Neuma, Ravnog, Gruda, Čitluka, Ljubuškog, Širokog Brijega, Posušja, Prozora i Mostara. Udruženje Matica izradilo je potreban elaborat te provelo terenska istraživanja flore i faune, prašnih terena, medonosnog bilja, klime i sastava meda.

Najavljeno otvaranje laboratorija za med

Ovom je prilikom, Danijela Petrović, Dekanica Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru najavila svečano otvaranje laboratorija za med pri tom fakultetu koji će omogućiti, između ostalog, i peludne analize koje su se do sada radile u Sloveniji i Hrvatskoj. Bit će ovo veliko olakšanje za vrijedne pčelare koji se unatoč nepostojanju zakona o pčelarstvu te pčelarskog registra, svakodnevno trude unaprjeđivati svoje znanje i poboljšati kvalitetu svojih proizvoda.


Tagovi

Hercegovački med Certifikat zaštićenog imena porijekla Institut za intelektualno vlasništvo BiH Udruga pčelara Matica Jozo Bagarić Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Pčelari Medonosno bilje Sastav meda Laboratorij za med Danijela Petro

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁